Soluţii eficiente pentru a scăpa de sforăit

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Toată noaptea sforăi şi nu te poţi odihni? Chiar şi familia are nopţi albe din cauza sforăitului tău? Te trezeşti obosit, ai dureri de cap? Atenţie! Sforăitul anunţă o afecţiune. Vestea bună este că ai numeroase tratamente la dispoziţie.

Din ce în ce în ce mai multe persoane sforăie. Specialiştii estimează că 60 la sută din bărbaţi şi 40 la sută din femei au această problemă. Iar dintre aceştia, 5 la sută  bărbaţi şi 2 la sută femei suferă de apnee.  

Apneea este o cauză des întâlnită a sforăitului. „Sindromul de apnee în somn apare atunci când există cel puţin cinci pauze respiratorii de 10 secunde. Am avut o pacientă care avea câte 60 de episoade de apnee pe oră.

Aceste apnee duc la scăderea oxigenului din sânge şi la complicaţii la nivelul inimii şi al creierului“, a atras atenţia medicul francez Jacques Grosbois, coautor al  cărţii „Apnee, sforăit şi dereglări de somn“.

Consecinţele apneei sunt: dureri matinale de cap, transpiraţii nocturne, pierderi de memorie, lipsă de concentrare, oboseală, somnolenţă pe parcursul zilei şi sângerări nazele.

Este bine să ştii că apneea a fost asociată cu riscurile crescute de boli cardiovasculare: hipertensiune, insuficienţă cardiacă, chiar infarct.

Polipii, amigdalele inflamate, răceala, alergiile sunt alte cauze posibile pentru care devii coşmarul casei. Medicul este cel mai în măsură să diagnosticheze aceste boli şi să-ţi recomande un tratament adecvat.

Mască în caz de apnee

În situaţia în care suferi de apnee, tratamentul constă în purtarea, pe perioada somnului, a unui aparat nazal de ventilare a presiunii pozitive continue.

Operaţiile care înlătură cauza

Dacă ai polipi sau amigdale inflamate, chirurgia clasică sau cu ajutorul laserului vine în ajutorul tău. Operaţia clasică se face sub anestezie generală. Dacă operaţia este efectuată cu laser, atunci e bine să ştii că sunt necesare între două şi cinci şedinţe pentru extirparea polipilor şi a amigdalelor. 

Ai un copil care sforăie?

În cazul copiilor, sforăitul regulat, exceptând perioadele cronice de rinofaringită, este normal. Dacă sforăitul este permanent, somnul celui mic va fi foarte agitat. Drept urmare, copilul are coşmaruri, udă aşternuturile, este hiperactiv, îl doare capul şi are rezultate şcolare proaste. De aceea, trebuie să mergi cât mai repede cu el la medic. 

Un vaccin contra sforăitului?

Cercetătorii americani au testat eficacitatea unui vaccin antisforăit. Este vorba despre injectarea unei substanţe cât mai adânc în gât. La 27 de subiecţi, această tehnică a redus intensitatea sforăitului de la 11 la 2 decibeli. Dar, după un an, 25 la sută din aceştia au revenit la vechile obiceiuri.

Ştiai că…

... sforăitul mediu atinge un nivel sonor de 45 până la 60 de decibeli, echivalent cu intensitatea vocii umane. Sforăitul zgomotos măsoară 90-100 decibeli şi este echivalentul sonor al trecerii unui camion?

... doar 30% din cei care sforăie au o greutate normală?


Specialistul nostru

Sforăitul este urmarea modificării structurii elementelor orofaringelui, glotei, vălului palatin şi a mucoaselor de la acest nivel, deviaţiei de sept, polipilor nazali, atrofiei sau hipertrofiei de mucoasă nazală.

Cea mai bună modalitate da a scăpa de această afecţiune este corectarea prin intervenţie chirurgicală ORL a cauzelor enumerate mai sus. Sforăitul poate avea şi o componentă de natură psihosomatică, pentru care trebuie contactat un psihoterapeut.

Dr. Radu Leon George

medic de familie,Clinica Leomedica

Sănătate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite