Scrâşneşti din dinţi? Află ce soluţii există!

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Mai des întâlnit la adulți decât la copii, bruxismul este o tulburare care poate duce la deformarea mandibulei și la degradarea dinților. Deși nu poți scăpa definitiv de acest automatism, există metode prin care îl poți „îmblânzi”.

Majoritatea persoanelor ca­re suferă de bruxism (scrâșnit din dinți) nu sunt conştiente că au acest obicei, deoarece el se manifestă mai ales în timpul somnului.

Îţi poţi da seama că ai acest „obicei“ dacă te trezeşti cu dureri de cap şi de maxilar. Depistarea afecţiunii din timp poate preveni tulburările de auz, deformarea mandibulei şi degradarea dinţilor.

Cauze: genele şi stresul

Bruxismul se transmite genetic, dar există dovezi potrivit cărora afecţiunea apare mai ales în urma stresului fizic sau psihic. De asemenea, o cauză a bruxismului poate fi alinierea deficitară a dinţilor. Deşi nu atât de frecvent ca în cazul adulţilor, scrâşnitul din dinţi apare şi la copii.

Afecţiunea poate fi determinată şi în cazul lor de iregularităţi ale danturii, dar ei scapă în general de acest obicei după schimbarea dinţilor de lapte. La copii, bruxismul apare și pe fundalul unor tulburări nutriționale sau endocrine. Pe de altă parte, și un copil anxios poate avea această problemă.

Tratamentul doar reduce simptomele

Scopul tratamentului este de a ameliora simptomele şi de a preveni degradarea permanentă a dinţilor. Medicul dentist va stabili conduita terapeutică în funcţie de cauzele care au dus la apariţia afecţiunii. Astfel, medicul va recomanda purtarea unor gutiere nocturne. În anumite situații, pot fi prescrise medicamente pentru relaxarea musculaturii mandibulare şi terapie fizică.

Ce alternative există?

Pentru a trata bruxismul, uneori, medicul poate recomanda şi  schimbarea poziţiei din timpul somnului, psihoterapia sau hipnoza. Reducerea tensiunii nervoase este esenţială pentru reuşita terapiei împotriva bruxismului. De aceea, practicarea tehnicilor de reducere a stresului sunt deseori indicate. În cazurile grave de bruxism, în care există o degradare accentuată a dinţilor, poate fi necesară reconstrucţia parţială sau totală a danturii.

Ce măsuri poți lua?

image

- Limitează consumul de alcool şi de alimente sau de băuturi care conţin cofeină (cafea, băuturi tip cola sau ciocolată), pentru că accentuează simptomele.

- Nu mesteca gumă, deoarece creează o obişnuinţă de a încleşta dinţii.

- Încearcă să conştientizezi momentele în care scrâşneşti din dinţi în timpul zilei şi controlează acest obicei.

- Așază o compresă caldă pe obraz înainte de culcare, pentru a-ți relaxa muşchii maxilarului.

Gutiera nocturnă este un dispozitiv din plastic, care este purtat pe timpul nopţii.

Frecvență
Bruxismul se transmite genetic şi afectează 20 la sută din populaţie.

Test
Află dacă ai afecţiunea!

Pentru a depista bruxismul, experţii apelează la un test simplu, cu o durată de un minut.
1. Ţi s-a spus că scrâşneşti din dinţi în timpul nopţii sau ai observat chiar tu acest lucru în timpul zilei?
2. Ai dureri de cap, de gât, de urechi sau de umeri?
3. Îţi trosneşte maxilarul?
4. Te dor dinţii sau mandibula dimineaţa?
5. Ai dinţii sensibili?
6. Pe ce parte a danturii mesteci?
Suferi de bruxism dacă ai răspuns afirmativ la cel puţin trei dintre întrebările de mai sus.

Specialistul nostru
Dr. Cristina Răduţoiu
medic specialist
medicină dentară

Bruxismul este o afecţiune frecventă, cauzele apariţiei bolii fiind stresul, anxietatea şi dinţii neregulaţi. În cazul în care nu se intervine pentru stoparea scrâşnitului din dinţi se poate produce o modificare a structurii dinţilor, în cazurile grave ajungându-se până la pierderea acestora.

Persoana afectată trebuie să evite consumul de cofeină şi de alcool, să facă exerciţii fizice, să înlăture factorii de stres, să nu manânce alimente tari şi să nu mestece gumă prea mult timp. Tratamentul principal constă în purtarea gutierei de noapte.

image
Sănătate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite