Scleroza multiplă, cauzată de microbi

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Este vorba despre o categorie de agenţi patogeni care până acum erau consideraţi inofensivi şi care nu determină apariţia unor simptome pe termen scurt. Aceştia activează răspunsul imunitar şi astfel apar boli autoimune precum scleroza multiplă.

Afecţiune inflamatorie cronică a sistemului nervos central, scleroza multiplă apare cel mai adesea la persoane tinere, cu vârste cuprinse între
20 şi 40 de ani.

La modul simplist, scleroza constă în incapacitatea neuronilor din creier şi din măduva spinării de a comunica între ei. Dar, de fapt, mecanismul de manifestare al acestei boli este mult mai complex.

Neuronii nu mai ­comunică între ei

Celulele nervoase comunică între ele prin intermediul unor semnale electrice care se transmit către terminaţiile neuronilor, numite axoni. Acestea sunt înfăşurate într-o mantie protectivă care poartă numele de teacă de mielină.

În cazul instalării sclerozei în plăci, cum mai este numită scleroza multiplă, propriul sistem imunitar atacă şi distruge învelişul de mielină, iar atunci când acesta nu mai este integru, semnalele electrice nu mai sunt transmise corect. În urma unei tomografii computerizate, se observă pete în materia albă a creierului şi a măduvei spinării, care este alcătuită în cea mai mare parte din mielină.

Genele şi factorii de mediu, vinovaţi

Deşi mecanismul de distrugere a tecii de mielină şi rolul sistemului imunitar în cazul acestei boli sunt lucruri cunoscute de mai mult timp, cercetătorii nu au descoperit cu certitudine ­care este cauza declanşării acestor procese. Până nu demult erau incriminaţi doar factorii de mediu şi materialul genetic.

Cele mai noi teorii se referă la implicarea în procesul de deteriorare a tecii de mielină a unor agenţi patogeni. Unii oameni de ştiinţă consideră că este vorba despre un virus care se ascunde în ţesuturile cerebrale şi care favorizează pătrunderea celulelor imunitare prin bariera fiziologică (hematoencefalică), până la axonii neuronilor.

image

Bacteriile irită sistemul imunitar

Cercetătorii de la Universitatea Catolică din Roma au descoperit că mecanismele de activare a sistemului imunitar ar putea fi declanşate nu de un virus, ci de bacterii. Mai exact, de o serie de microbi non-patogeni, cum sunt unele bacterii care se găsesc în atmosferă sau chiar cele care se găsesc în mod normal în organism. Deşi bacteriile sunt practic inofensive, fiind factori externi, ele determină totuşi o reacţie destul de puternică din partea celulelor T imunitare, ­care intervin pentru a le distruge.

În acest mod, microbii afectează caracteristicile şi producţia de celule T în organism, chiar şi după dispariţia lor din corp, într-un interval de aproximativ 15 zile. Aşadar, celulele T continuă să pătrundă prin ba­riera fiziologică a creierului şi să atace teaca de mielină, proces considerat deocamdată ireversibil, susţin specialiştii.

Prevalenţă: Aproximativ două milioane de persoane din întreaga lume au scleroză multiplă.

Ce simptome pot apărea

Simptomele primare ale sclerozei în plăci variază de la afectarea vederii şi simţului tactil la reducerea forţei musculare, la deteriorarea proceselor cognitive şi la incontinenţă urinară. Boala evoluează lent, iar unele persoane afectate au o speranţă de viaţă egală cu cea a persoanelor sănătoase, gradul de dizabilitate fiind diferit în funcţie de tipul afecţiunii.

Descoperirea mecanismului instalării sclerozei multiple ar putea sta la baza creării unui vaccin care să prevină afecţiunea.

Specialistul nostru
Prof. dr. ­Ovidiu Băjenaru

medic primar neurolog

Scleroza multiplă este cea mai frecventă boală neurologică invalidantă a adultului tânăr. Este o boala inflamatorie cronică difuză a sistemului nervos central, care se manifestă prin două tipuri esenţiale de leziuni: demielinizări focale episodice ale fibrelor nervoase din substanţa albă a encefalului şi măduvei spinării (care uneori pot fi parţial reversibile, mai ales sub tratament imunomodulator specific) şi leziuni neurodegenerative cronice care duc, în cele din urmă, la pierderi de neuroni din sistemul nervos central.

Sănătate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite