Sânge în urină? Iată posibilele cauze!

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Dacă ai observat firişoare roşii de sânge în urină, este cazul să te alarmezi. Poate fi vorba despre o infecţie urinară, însă alteori este simptomul unor boli mai grave, precum cancerul.

Prezenţa sângelui în urină este un simptom pe care medicii îl numesc hematurie. Sângele poate fi văzut cu ochiul liber, alteori se detectează numai la microscop. În ambele cazuri, hematuria arată existenţa unei afecţiuni la nivelul aparatului genito-urinar (rinichi, vezică, uretere, uretră, prostată). Alteori, e posibil ca acest simptom să apară în diabetul zaharat, bolile autoimune sau cele hematologice, dar şi în urma administrării unor medicamente.

Infecţiile urinare

Produse de diverse microorganisme care ajung la nivelul aparatului urinar, infecţiile urinare antrenează o inflamaţie sau o iritaţie a peretelui vezicii, care poate produce sângerare.

Pietrele la rinichi

Depozitele minerale formate la nivelul rinichilor, aşa-numitele pietre, cauzează dureri foarte puternice de spate. Calculii care au un diametru sub 4 mm se pot elimina singuri. Însă cei mai mari dau dureri insuportabile, deoarece peretele ureterului va încerca să împingă piatra în vezica urinară. Aceste dureri pot fi însoţite de sângerare în urină, pentru că pietrele lezează mucoasa căilor urinare.

Mărirea în volum a prostatei

Hiperplazia benignă de prostată apare frecvent la bărbaţii cu vârste de peste 50 de ani. Sângele în urină, apărut din cauza leziunilor la nivelul tractului urinar, este asociat cu tulburări de micţiune precum jet urinar slab şi cu urinare întreruptă sau incompletă. Dacă nu este tratat, adenomul de prostată poate duce la complicaţii (retenţie de urină, infecţii urinare, litiază renală, insuficienţă renală).

Bolile renale

Sângele în urină poate fi şi simptomul unor boli inflamatorii renale, precum glomerulonefrita, care afectează capacitatea rinichilor de filtrare şi de eliminare a reziduurilor toxice din organism. Pe lângă hematurie, boala este însoţită şi de umflături în jurul ochilor sau ale picioarelor (edeme) şi de hipertensiune arterială. Forma acută a glomerulonefritei îi poate afecta mai ales pe copii, iar stadiul cronic este asociat cu alte boli, precum diabetul.

Cancerul

Urina cu sânge poate anunţa uneori şi un cancer la nivelul aparatului urinar, precum cel de vezică sau cel renal. Peste 80 la sută din pacienţii cu cancer de vezică au ca simptom prezenţa în urină a sângelui sau a cheagurilor de sânge. Uneori, în aceste tipuri de cancer, hematuria poate să apară numai câteva zile, după care dispare, ceea ce poate amâna prezentarea la medic.

Consecinţă: În cazul pietrelor la rinichi, sângerarea poate apărea după un efort fizic intens.

Ce este proba celor trei pahare

Pentru aprecierea cauzei hematuriei, se poate folosi proba celor trei pahare conice. Un pahar va conţine primele picături de urină, cel mai abundent jet va fi inclus în al doilea pahar, iar ultimele picături se vor colecta în cel de-al treilea vas. Hematuria prezentă numai în primul pahar poate indica o cauză uretrală. Dacă sângele în urină apare în ultimul pahar, este vorba de o problemă vezicală, iar hematuria în toate cele trei pahare indică o provenienţă renală.

Este nevoie de analize

Prezenţa sângelui în urină impune prezentarea imediată la medic, pentru aflarea cauzei acestui simptom. Medicul va recomanda o serie de analize, printre care examenul de urină, urocultura, factorii inflamatori şi de coagulare. Este nevoie şi de investigaţii care permit vizualizarea sistemului urinar: urografie, ecografie, tomografie, angiografie, citoscopie şi, după caz, de biopsie renală.

Culoarea roşie a urinei poate fi dată şi de unele alimente (sfeclă roşie, mure) sau de medicamentele împotriva durerii.

Specialistul nostru
Prof. dr. Petrişor Geavlete
medic primar urologie Spitalul Clinic de Urgenţă

Prof. Dr. Petrişor Geavlete

Hematuria reprezintă prezenţa sângelui în urină. Ea poate fi macroscopică (vizibilă cu ochiul liber) sau microscopică (identificată doar la examenul microscopic). Sursa sângerării poate fi localizată la orice nivel: rinichi, ureter, vezică urinară, prostată sau uretră. Hematuria reprezintă o urgenţă de diagnostic şi este un semnal de alarmă, putând apărea în afecţiuni grave, precum tumori ale tractului urinar.

Cel mai frecvent, cauzele hematuriei pot fi reprezentate de infecţii urinare, tumori renale, pielo-ureterale, vezicale, de litiază renală, de traumatisme ale aparatului urinar, de adenomul de prostată şi de boli renale (glomerulonefrită). Şi exerciţiile fizice intense şi unele medicamente pot da sânge în urină.

Sănătate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite