Pro şi contra ţigării electronice

0
Publicat:
Ultima actualizare:

E-ţigările pot conţine sau nu nicotină, nu răspândesc nici miros şi nici fum, dar nu sunt nici lipsite de riscurile celor obişnuite.

Ţigările clasice conţin aproape 4.000 de substanţe toxice, dintre care multe s-au dovedit cancerigene şi nu sunt prezente în compoziţia ţigărilor electronice. Acestea din urmă conţin doar apă, arome artificiale, propilenglicol (folosit ca aditiv alimentar sau ca solvent farmaceutic) şi nicotină în proporţie mai mică sau mai mare. Ele sunt eficiente pentru cei care doresc să renunţe la fumat, ţinând cont că nivelul de nicotină poate fi redus până la zero. Ţigara electronică este alcătuită din patru părţi distincte: o baterie reîncărcabilă, un microprocesor, un pulverizator şi un cartuş care se poate înlocui.

Sunt necesare ­studii aprofundate

Deşi specialiştii Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii consideră că ţigările electronice ar putea să-i ajute pe fumători să renunţe la viciu, ei spun că acestea nu pot constitui o alternativă sănătoasă a fumatului tradiţional. Cauza o reprezintă substanţa numită propilenglicol, care se găseşte în rezervele de nicotină din e-ţigări şi care este asociată cu lichidul antigel folosit pentru motoarele maşinilor, fiind considerat toxic pentru organism.

Specialistul nostru

Dr. Magdalena Ciobanu
expert al Ministerului Sănătăţii Publice pentru Controlul Tutunului la Comisia Europeană

image

Pentru cei care au nevoie de o soluţie pentru a nu fuma o perioadă scurtă de timp, e-ţigara poate fi utilă. Singurul studiu ştiinţific independent a fost făcut de FDA în 2009 şi a descoperit în compoziţia ei substanţe toxice, unele chiar carcinogene (nitrozamine). În plus, au constatat că unele cartuşe cu concentraţie mare de nicotină eliberau o cantitate dublă de substanţă faţă de nivelul permis de FDA în medicamentele ce conţin nicotină, indicate în terapia tabagismului.

Sănătate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite