Precauţii în tratarea virozelor la copii

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Medicamentele sub formă de suspensie orală recomandate în infecţiile respiratorii la copii trebuie să ţină cont de greutatea şi de vârsta acestora.

Tratamentul medicamentos în cazul infecţiilor respiratorii la copii se adresează simptomelor date de acestea. Paraceta­molul, sub formă de suspensie orală, ­este recomandat pentru reducerea febrei la ­copiii de peste trei luni. La ­copiii mai mici, paracetamolul se administrează numai la recomandarea medicului. Dozarea acestui medicament trebuie să ţină cont de vârsta şi de ­greutatea copilului, excesul de paracetamol având efecte toxice, putându-se ajunge până la insuficienţă hepatică. Tot pentru reducerea febrei se poate administra ibuprofen. Acesta nu ­este recomandat copiilor mai mici de şase luni, iar administrarea alternativă cu cea a paracetamolului se ­face numai la indicaţia medicului pediatru. Depăşirea dozei recomandate de ibuprofen poate da greaţă, vărsături şi leziuni renale. Paracetamolul trebuie administrat la un interval de cel ­puţin patru ore, iar ibuprofenul, la un interval de şase ore.

Siropurile de tuse nu sunt recomandate în caz de tuse umedă, ci în cea seacă reflexă, ­care împiedică respiraţia normală. Siropurile de tuse care conţin codeină pot da convulsii la copiii mai mici de trei ani. Pentru desfundarea nasului copiilor sunt indicate serul fiziologic şi soluţiile saline, ­care nu dau reacţii adverse.

Nu se dă aspirină celor mici

- Aspirina este contraindicată înainte de 16 ani, deoarece poate da complicaţii la nivelul creierului şi al ficatului.

- Descongestionantele nazale nu se dau copiilor mai mici de doi ani fără acordul medicului. Soluţiile vasoconstrictoare, precum efedrina, pot ajunge uneori în vasele sistemului nervos central, dând leziuni neurologice sau tensiune intracraniană la bebeluşi.

Specialistul nostru

Prof. dr. Ioan Fulga Şeful Catedrei de Farmacologie UMF „Carol Davila"

Este bine de ştiut că nu toate medicamentele destinate copiilor se pot administra la orice vârstă a celui mic. Trebuie citit cu atenţie pros­pectul şi respectate cu stricteţe indicaţiile, doza de administrare şi vârsta minimă, sub care nu este recomandat medicamentul. Paracetamolul este unul dintre medicamentele analgezice şi antipiretice cel mai bine suportate. Numai în doze foarte mari este periculos, deoarece poate produce o afectare foarte gravă a ficatului. Picăturile de nas pot produce o uşoară usturime nazală, iar unele dintre ele, la doze mari, ar putea produce, de asemenea, uşoară agitaţie psihomotorie.

Nu se dau copiilor antibiotice la primele semne de răceală.

Sănătate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite