Prea multă apă îţi poate dăuna

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Din cauza hidratării excesive, rinichii nu reuşesc să filtreze toată apa consumată, iar surplusul „inundă“ organele interne. Medicii spun să nu bei mai mult de jumătate de litru de apă odată. Bea-o cu înghiţituri mici şi la o temperatură de minimum 10 grade Celsius.

Intoxicaţia cu apă este un fenomen puţin cunoscut la noi, însă în lume au fost înregistrate oficial câteva decese survenite pe fondul hiperhidratării. În general, într-o oră, rinichii pot să filtreze maximum un litru de apă. Prin urmare, surplusul este orientat către celelalte organe ale corpului, perturbându-le activitatea.

Intoxicaţia cu apă favorizează hiponatremia, o afecţiune gravă care constă în scăderea drastică a concentraţiei de sodiu din corp. Sodiul este un electrolit care facilitează circulaţia fluidelor la nivel celular. Pe fondul hiperhidratării, balanţa electrolitică se dezechilibrează, iar acest lucru atrage după sine o serie de probleme de sănătate, precum pusee de hipertensiune, convulsii şi contracţii musculare.

Poate fi confundată cu deshidratarea

În primă instanţă, simptomele intoxicaţiei cu apă pot fi uşor confundate cu cele ale deshidratării. „Din cauza diluării electroliţilor din sânge, apar o serie de simptome specifice mai degrabă deshidratării, precum: dureri de cap, oboseală, dureri musculare şi stări de greaţă", explică medicul de familie Radu Leon George de la Clinica Leomedica din Bucureşti. În general, în acest stadiu al bolii, ar trebui să se evite consumul de apă şi să se refacă echilibrul electroliţilor din corp. În acest sens, se recomandă administrarea unor săruri de rehidratare, pulbere îmbogăţită cu sodiu. Dacă hidratarea se face numai cu apă, este favorizată apariţia convulsiilor, iar după un timp se instalează starea de comă şi, într-un final, poate surveni chiar decesul.

Aportul se calculează în funcţie de vârstă

Ţinând cont de faptul că organismul uman este alcătuit din apă în proporţie de 65%, nu este de mirare că hidratarea joacă un rol esenţial în menţinerea stării de sănătate. Printre altele, apa facilitează transmiterea oxigenului la celule, menţine articulaţiile mobile şi ajută plămânii şi creierul să funcţioneze optim. În general, medicii recomandă doi litri de apă pe zi, însă aportul necesar se calculează în funcţie de vârstă, de tipul de activitate fizică practicată şi, nu în ultimul rând, de temperatura mediului în care trăim.

Deoarece vara transpirăm mai mult decât de obicei, corpul pierde o cantitate mare de apă. În aceste condiţii, primul impuls este de a bea o cantitate mare de lichide într-un timp foarte scurt. Medicii ne recomandă să nu abuzăm de consumul de apă, deoarece acest lichid poate favoriza apariţia unei intoxicaţii. „Apa nu trebuie băută repede şi în cantităţi foarte mari într-un interval scurt, deoarece riscăm să ne intoxicăm cu acest lichid şi să facem un aşa-numit şoc osmotic hipotonic. Mai exact, din cauza apei în exces, celulele corpului se «umflă» şi se «sparg». Consecinţa este asfixia", explică prof. dr. Gheorghe Mencinicopschi.

Apa cu sare, de folos

Dacă ai transpirat în exces, bea un pahar de apă în care ai pus o linguriţă de sare, pentru a reface concentraţia de sodiu din sânge.

„Pot lua <<Omega 3>>dacă sufăr de gută?"

„Am 52 de ani şi sufăr de gută primară cronică şi de dislipidemie, având valorile colesterolului mai mari de 250 mg şi ale trigliceridelor de aproximativ 500 mg. Deşi am urmat tratamente pentru reducerea valorilor colesterolului şi trigliceridelor, alături de un regim alimentar adecvat suferinţelor menţionate, rezultatele au fost de scurtă durată şi, în plus, m-am confruntat şi cu o multitudine de efecte secundare. Pot urma un tratament pentru reducerea valorilor colesterolului şi trigliceridelor cu capsule de ulei de somon şi vitamina E numite «Omega 3», ţinând cont de faptul că sufăr de gută primară cronică?" Întrebare de la Sergiu Mehedinţu, Bucureşti

Daniela Opriş
medic specialist medicină internă

Cele două afecţiuni, guta şi dislipidemia se asociază foarte frecvent. Din păcate, valorile colesterolului şi trigliceridelor sunt destul de mari, acest aspect reprezentând un factor de risc pentru boala cardiacă ischemică. Acest risc poate fi controlat, însă numai printr-un tratament adecvat, asociat cu o dietă potrivită. Tratamentul despre care vorbeaţi, probabil din clasa statinelor, este foarte eficient, însă doar pe durata administrării. Referitor la capsulele de ulei de somon şi vitamina E ,,Omega 3", acestea nu interferează cu evoluţia gutei, însă nu vor produce o scădere spectaculoasă a valorilor lipidelor. Ţinând cont de profilul dvs. lipidic modificat şi de prezenţa gutei, sfatul meu este să consultaţi un medic internist sau reumatolog pentru iniţierea unui tratament adecvat ambelor suferinţe.

„Cum pot scăpa de senzaţia de nod în gât?"

„De circa patru ani, simt un nod în gât. Am făcut diverse analize de sânge, un consult ORL, ecografie la gât, fără să se stabilească un diagnostic concret. Nu se vede nicio excrescenţă în gât, dar eu simt în continuare acel nod. Mi s-a mai spus că e pe fond nervos. Senzaţia nu apare în fiecare zi, ci mai mult când se strică vremea. Am momente în care cred că e ceva incurabil, deşi doctorii la care am apelat m-au asigurat că nu e aşa ceva. Ce mă sfătuiţi să fac? Ce tratament ar trebui să urmez sau care este primul pas pe care trebuie să îl fac pentru a scăpa definitiv de această neplăcere?" Întrebare de la Diana, Satu Mare

image

Cezara Danciu
medic primar ORL Spitalul Clinic Colţea

Senzaţia de nod în gât poate să apară din cauza unei afecţiuni ORL, însă poate fi determinată şi de o afecţiune endocrină sau nervoasă. Cel mai indicat este să faceţi un nou control ORL, precum şi toate analizele şi investigaţiile care ţin de această specialitate: endoscopie, esofagoscopie şi tranzit baritat. În acest fel, se poate exclude o eventuală afecţiune din zona nas-gât. De asemenea, este recomandat să faceţi şi un control endocrinologic, pentru a depista sau pentru a exclude o afecţiune endocrinologică, cum ar fi o tulburare tiroidiană. În cazul în care şi aceasta se exclude, puteţi face şi un consult psihiatric, întrucât orice factor de stres se poate manifesta cu senzaţie de nod în gât. Acest lucru nu înseamnă neapărat că aţi avea o afecţiune nervoasă, ci faptul că stresul vă produce această stare.

Aşteptăm întrebările voastre la adresa de e-mail: sanatate@adevarul.ro

image
Sănătate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite