Picioare neliniştite? Află cauza!

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Sindromul picioarelor neliniştite este adesea ignorat,  iar cei afectaţi sunt percepuţi ca fiind prea nervoşi pentru a sta locului. Furnicăturile în picioare apar în timpul nopţii sau după o perioadă de repaus.

În Europa, se estimează că aproape 11 la sută din populaţie este afectată de sindromul picioarelor neliniştite, caracterizat prin furnicături şi crampe în membre (în special în picioare). Primul semn că ai o astfel de tulburare: simţi că nu-ţi poţi controla mişcarea picioarelor.

În majoritatea situaţiilor, pe lângă imposibilitatea de a sta locului, mai simţi furnicături sau chiar durere în picioare. Simptomele se agravează atunci când te odihneşti: seara după serviciu, în timpul nopţii, în maşină sau în avion. Cu cât stai mai mult, cu atât simptomele se agravează: începi să simţi o nervozitate şi să ai crampe musculare. Soluţia: trebuie să începi să te mişti, pentru a scăpa de disconfort.

Se întâlneşte la toate vârstele

Tulburarea nu ţine cont de vârstă, însă se agravează odată cu trecerea anilor. Cauzele apariţiei acestei afecţiuni sunt încă neelucidate. În anumite cazuri, de vină sunt stresul şi deficienţa de fier. În alte cazuri (în familiile în care predomină acest sindrom), genele sunt responsabile de apariţia afecţiunii. 

Nu există teste specifice

Adesea, persoanele care au sindromul picioarelor neliniştite nu iau simptomele în serios. Trebuie ştiut însă că sindromul se agravează în timp. Pentru diagnosticare nu există un test specific. Medicul îşi dă seama dacă suferi de acest sindrom în urma discuţiei şi a testelor care elimină existenţa altor boli.

Masajul şi analgezicele, posibile tratamente

Tratamentul variază în funcţie de cauza sindromului. Dacă medicul a depistat o deficienţă de fier, se impune tratarea anemiei. Dacă, în schimb, nu este depistată nicio deficienţă, atunci specialistul îţi va recomanda terapii pentru înlăturarea simptomelor. Astfel, vei lua fie analgezice sau vei face masaj ori împachetări cu rol relaxant. Cum şi ritmul de viaţă stresant poate duce la apariţia acestei tulburări, medicul îţi va recomanda să te odihneşti mai mult.

TEST

Află dacă ai afecţiunea

Dacă răspunzi cu „DA” la majoritatea întrebărilor, există o probabilitate mare să ai sindromul picioarelor neliniştite. Pentru un diagnostic sigur, cere părerea medicului de familie!

-Simţi nevoia să îţi mişti picioarele atunci când stai jos sau seara, înainte de culcare?
-Ţi-e imposibil să rezişti tentaţiei de a-ţi mişca picioarele?
-Ai folosit vreodată cuvintele „nervozitate”, „furnicături”, „crampe”, „durere surdă” pentru a descrie ceea ce simţi?
-Te simţi mai bine atunci când îţi mişti picioarele?
-Simptomele apar mai ales noaptea?
-Îţi ţii partenerul treaz în timpul nopţii din cauză că te mişti încontinuu?
-Eşti obosit şi nu te poţi concentra în timpul zilei?
-Ai o rudă care se plânge de aceleaşi simptome?
-Medicul nu a descoperit nicio cauză de natură fiziologică care să explice apariţia simptomelor tale?

Specialistul nostru

Dr. Radu Leon George, medic de familie, competenţă în fiziokinetoterapie Clinica Leomedica

Tratamentul sindromului picioarelor neliniştite (SPN) sau sindromul Ekbom este mai degrabă unul de prevenţie. Este bine să evităm pe cât posibil stresul prelungit, mai ales în cazul persoanelor anxioase, şi să tratăm afecţiunile care ar putea să ducă la această patologie (diabet, insuficienţă renală cronică, alcoolism şi anemie feriprivă).

Tratamentul propriu-zis constă în agenţi dopaminergici (ca în tratamentul bolii Parkinson) şi uneori benzodiazepine. Un sport „uşor”, practicat în mod regulat, este benefic.

Specific

Starea de nelinişte poate apărea şi în mâini, şi în trunchi, nu doar în picioare.


Sănătate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite