Peste 5 ani,ne vom vaccina cu ajutorul unui plasture

0
Publicat:
Ultima actualizare:

 Se estimează că în anul 2015, va exista posibilitatea de a face vaccinul antigripal prin simpla aplicare a unui plasture, ce se va absorbi în piele fără să simţim niciun fel de durere.

Cercetătorii de la Institutul de Tehnologie din Georgia, SUA, au creat un tip de plasture care penetrează straturile superficiale ale pielii şi apoi se absoarbe, eliberând o doză de vaccin antigripal. În acest fel, orice persoană se va putea vaccina singură, fără a mai avea nevoie de asistenţă medicală, plasturele urmând să fie comercializat atât în farmacii, cât şi în magazinele mari. Specialiştii spun că acest tip de vaccinare va fi indispensabil mai ales în perioadele de pandemie şi, în acelaşi timp, va permite imunizarea a milioane de persoane din ţările aflate în curs de dezvoltare, unde există un deficit al personalului medical.

Avantaje multiple

Plasturele este prevăzut cu sute de ace microscopice, cu o lungime de 0,65 mm, aşezate în linie. Acestea sunt făcute dintr-un polimer, numit polivinil pirolidonă, care se dizolvă la contactul cu pielea. Potrivit cercetătorilor, pe lângă faptul că este nedureros şi uşor de făcut, un avantaj al acestui tip de imunizare este şi faptul că nu poate fi refolosit. În acest fel, se exclude riscul de infectare cu HIV sau cu virusurile hepatitice. În plus, vaccinul este îngheţat şi deshidratat înainte de a fi încorporat în ace. Iar acest lucru înseamnă că nu este necesar ca acesta să fie ţinut la rece după fabricare, ceea ce face ca transportul să fie făcut cu uşurinţă şi cu costuri mai reduse decât implică distribuţia vaccinului clasic. În plus, cercetătorii preconizează că preţul acestor plasturi nu va fi mai mare decât cel al vaccinului convenţional.

Cel puţin la fel de eficient ca şi vaccinul clasic

Vaccinul a fost testat pe şoareci, urmând ca, în scurt timp, să înceapă şi testele pe oameni. Până în acest moment, s-a demonstrat că acest tip de vaccin protejează împotriva contractării virusurilor gripale cel puţin la fel de bine ca şi imunizarea clasică. Astfel, o parte dintre subiecţii incluşi în studiu au fost vaccinaţi cu ajutorul plasturelui, o parte cu vaccinul injectabil şi o parte a primit un vaccin placebo. După 30 de zile de la administrare, aceştia au fost expuşi virusului gripal, iar singurii care s-au îmbolnăvit au fost cei care erau injectaţi cu substanţa placebo. În plus, expunerea la virus a fost repetată şi după trei luni de la vaccinarea antigripală şi s-a observat că subiecţii vaccinaţi cu ajutorul plasturelui au avut un răspuns imun al organismului mai puternic.

În octombrie, începe sezonul imunizărilor

Tulpina virusului gripal diferă de la an la an şi la fel se întâmplă cu compoziţia vaccinului, care se prepară din virusurile gripale care au circulat în sezonul precedent. Cei mai expuşi îmbolnăvirilor sunt copiii, vârstnicii, femeile însărcinate şi persoanele cu afecţiuni cronice. De aceea, specialiştii spun că vaccinarea anuală este modalitatea cea mai eficientă de prevenţie a infecţiei gripale şi a complicaţiilor acesteia. Iar perioada cea mai propice imunizării este toamna. Astfel, dacă te vei vaccina în lunile octombrie, noiembrie sau decembrie, vei fi protejat de infectarea cu virusul gripal pe toată durata sezonului rece. Vaccinarea se face la medicul de familie, iar vaccinul trebuie cumpărat în prealabil de la farmacie, având un preţ de circa 40 de lei. Persoanele cu risc crescut de îmbolnăvire se pot vaccina gratuit.

Specialistul nostru

Dr. Radu Leon George
medic de familie, competenţă în fiziokinetoterapie


Vaccinul sub formă de plasture pare a avea un viitor sigur, dacă testele pe oameni se vor finaliza cu rezultate favorabile. Medicina evoluează cu o viteză ameţitoare şi vaccinul-plasture ­este o achiziţie importantă în acest sens. Principalul avantaj al acestui tip de imunizare îl constituie imposibilitatea contaminării cu boli contagioase, o problemă destul de frecvent întâlnită în cazul metodei clasice de vaccinare cu ac. Pe de altă parte, nu este de neglijat nici aspectul psihologic pe care îl are un vaccin care nu doare şi nici uşurinţa cu care se poate ­face imunizarea. În acest fel, devine o certitudine faptul că numărul celor care se vor vaccina prin această metodă ar fi considerabil mai mare, ceea ce va determina o limitare a apariţiei epidemiilor virale. În ceea ce priveşte eficienţa acestui tip de imunizare, aşteptăm verdictul cercetătorilor.

Vaccinul antigripal cu plasture este ieftin, eficient şi uşor de aplicat, fără să necesite asistenţă medicală.

Frecvenţă: Un miliard de oameni din întreaga lume se îmbolnăvesc anual de gripă.

Sănătate



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite