Pastile interzise la volan

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Chiar şi unele medicamente pe care le iei în mod obişnuit, cum ar fi calmantele sau antialergicele, pot da somnolenţă, scad reflexele şi capacitatea de atenţie atât de necesară şoferilor.

Deşi se eliberează fără prescripţie medicală, unele calmante de tipul extraveralului pot avea efecte precum încetinirea reflexelor şi a vitezei de reacţie.

Acest lucru se întâmplă deoarece medicamentele din clasa sedativelor, tranchilizantelor şi antipsihoticelor acţionează asupra sistemului nervos central, devenind periculoase pentru cei care conduc maşina. Iar aici pot fi încadrate şi miorelaxantele, calmantele puternice şi unele pastile pentru epilepsie, schizofrenie, tulburări de anxietate sau pentru depresie.

Picăturile de nas pot da somnolenţă

Unele picături pentru desfundat nasul sau siropurile de tuse pot conţine substanţe ce dau somnolenţă. La fel şi antidiabeticele sau antivomitivele cum este metoclopramidul.

O altă clasă de medicamente care afectează capacitatea de a şofa în cazul în care nu sunt administrate corect sunt cele din categoria antialergicelor.

Există situaţii în care tratamentul este stabilit clar pentru zi şi pentru seară. Iar dacă nu respecţi această recomandare, te poţi confrunta cu o scădere a capacităţii de reacţie la volan. Astfel, antialergicele de seară conţin clorfeniramină, o substanţă care te ajută să respiri mai uşor, dar care afectează atenţia şi echilibrul.

Citeşte ­prospectul!

Dacă urmezi un tratament medicamentos, citeşte întotdeauna prospectul şi ţine seama de recomandările în ceea ce priveşte şofatul. De asemenea, este indicat să întrebi medicul sau farmacistul dacă pastilele prescrise afectează reflexele sau capacitatea de atenţie. 

Specialistul nostru
Prof. dr. Ioan Fulga

Şeful Catedrei
de Farmacologie
Universitatea de ­Medicină şi Farmacie „Carol Davila"


Atunci când vorbim despre medicamentele care ne afectează capacitatea de a şofa, trebuie menţionate în primul rând sedativele. Acestea scad promptitudinea cu care persoana aflată sub tratament reacţionează, ceea ce poate duce la accidente.

Sedativele sunt de mai multe feluri: cele care se administrează chiar cu scopul de a seda, cele pentru tratarea bolilor sistemului nervos central, cum ar fi antiepilepticele, sau cele destinate altor boli, dar care au drept reacţie adversă sedarea, de tipul antialergicelor de generaţie mai veche.

Sănătate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite