Oboseala tulbură echilibrul organismului

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Oboseala tulbură echilibrul organismului
Oboseala tulbură echilibrul organismului

O persoană din două acuză simptome ale epuizării, precum tulburări de concentrare şi scădere a rezistenţei. Asta pentru că efectele oboselii se resimt în tot corpul.

S tarea de oboseală este legată de nivelul de stres. Atunci când suntem epuizaţi, pentru a face faţă stresului, corpul foloseşte resurse suplimentare de energie (oxigen şi glucoză), în detrimentul anumitor organe.

Duce la depresie

Prima consecinţă a oboselii este pierderea capacităţii de concentrare, de memorare şi un nivel ridicat al nervozităţii. Acestea apar ca urmare a acţiunii unor substanţe eliberate în corp în momentele de epuizare, asupra sistemului limbic din lobul temporal al creierului.

Oboseala cronică duce la afectarea sistemului limbic şi, implicit, la dezvoltarea unor emoţii negative, care se pot manifesta sub forma unei depresii.

Îmbătrânim mai repede

Cercetările specialiştilor au scos la iveală faptul că, atunci când suntem obosiţi şi stresaţi, organismul are un sistem de conservare a energiei care funcţionează astfel: un flux puternic de sânge este direcţionat către organele vitale, adică inima şi creierul, în detrimentul celorlalte organe, cum sunt pielea, splina şi tractul digestiv.

O circulaţie precară la nivel cutanat este asociată cu pierderea vitalităţii şi a elasticităţii pielii. De aceea, perioadele prelungite de oboseală ne fac să părem mai în vârstă decât suntem. Iar cantitatea redusă de sânge ce irigă sistemul digestiv antrenează tulburări digestive care se manifestă fie prin constipaţie şi balonări, fie prin diaree.

Cresc valorile tensiunii arteriale

Tulburările de concentrare atrag alte consecinţe ale oboselii: creşterile bruşte ale tensiunii arteriale. Potrivit unui studiu efectuat

image

de oamenii de ştiinţă de la Universitatea Alabama din Birmingham, SUA, persoanele cu oboseală cronică prezentau episoade de hipertensiune în momentele în care trebuia să se concentreze pentru a duce la bun sfârşit anumite sarcini la serviciu.

Ducând la o reducere la jumătate a capacităţilor intelectuale, stările de oboseală implică eforturi de două ori mai mari pentru a îndeplini sarcini pe care în mod normal le-am realiza fără probleme. Astfel, creşte nivelul hormonilor de stres în organism.

Cortizolul şi adrenalina, cei mai importanţi hormoni ai stresului, au drept consecinţă contractarea regulată a vaselor de sânge şi, prin urmare, creşterea tensiunii. Şi inima are de suferit în perioadele de oboseală cronică, deoarece este nevoită să pompeze sângele mai repede şi în cantităţi mai mari. Ca urmare, inima oboseşte repede şi, din această cauză, pot să apară tulburări de ritm cardiac.

image

Specialistul nostru
Dr. Radu Leon George


medic de familie,
competenţă în fiziokinetoterapie

Atunci când suntem obosiţi, se resimt toate organele din corp. Dacă oboseala este fizică, se resimt sistemul cardiovascular şi cel osteomuscular, dar, de asemenea, şi ficatul şi glandele suprarenale. Dacă efortul este intelectual, se resimt creierul şi sistemul nervos în general.

Dacă oboseala este dată de abuzuri alimentare sau de consumul excesiv de alcool, sunt afectaţi stomacul, pancreasul, ficatul, rinichii şi sistemul digestiv. Este bine să evităm excesele, pentru că oboseala prelungită poate duce la afecţiuni uneori iremediabile. Un somn de calitate de 7-8 ore este absolut necesar pentru a ne odihni şi pentru a recăpăta energia pentru o nouă zi.

Sănătate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite