O nouă sursă de sânge: celulele pielii

0
Publicat:
Ultima actualizare:

În viitor, persoanele care necesită transfuzii sangvine nu vor mai avea neapărat nevoie de un donator. Ele vor putea primi „fluidul vieţii” produs din  propria piele. Din grefele de piele se poate produce o cantitate suficientă de sânge pentru a fi folosită la o transfuzie.

Cercetătorii canadieni de la Institutul „McMaster" din cadrul Şcolii de Medicină „Michael G. DeGroote" din oraşul Hamilton au descoperit o metodă prin care să transforme celule provenind din pielea umană în sânge. Procedura constă în prelevarea de celule din epidermă şi în injectarea acestora cu proteine implicate în sinteza ADN-ului şi cu un cocktail de molecule. Sângele obţinut în acest fel poate fi transfuzat persoanei de la care s-au prelevat celulele, fiind perfect compatibil şi excluzându-se riscul de apariţie a infecţiilor. În plus, transfuzia se poate face şi altor persoane care au aceeaşi grupă sangvină, prin această procedură putându-se crea sânge din grupele rare, pentru care de obicei se găseşte cu greu un donator.

Metoda este rapidă şi sigură

Potrivit cercetătorilor, noua metodă este simplă, rapidă şi permite transformarea directă a unei simple grefe de piele în celule sangvine mature. În plus, prin această procedură poate fi produsă o cantitate suficientă de sânge pentru a se putea ­face o transfuzie. Punerea în practică a acestei descoperiri ar putea reprezenta un progres semnificativ faţă de metodele folosite în trecut, când cercetătorii au reuşit să creeze sânge din celule stem provenite de la embrioni umani. Însă procedura ridica probleme de etică şi, deşi celulele suşă au un potenţial promiţător pentru medicină, în acel mod nu se puteau produce decât celule sangvine imature. În plus, existau şi riscuri cum ar fi posibilitatea de a dezvolta tumori.

La fiecare secundă, un om are nevoie de transfuzie

La nivel global, la fiecare secundă o persoană are nevoie de o transfuzie de sânge fie pentru că a fost implicată într-un accident, fie pentru că suferă de o afecţiune care necesită transfuzii periodice. De aceea, în lumea întreagă se desfăşoară în permanenţă campanii pentru a încuraja donarea de sânge. Pentru a putea dona sânge, o persoană trebuie să aibă vârsta cuprinsă între 18 şi 60 de ani, o greutate de peste 58 kg (femeile) şi de peste 62 kg (bărbaţii) şi să nu sufere de afecţiuni grave. La noi în ţară, donarea se face la centrele de transfuzie din fiecare oraş, iar donatorii beneficiază de un set de analize gratuite, de reducere la transportul în comun şi de bonuri de masă.

Speranţă pentru bolnavii de leucemie

Descoperirea ar putea rezolva în mare parte problema donării de sânge şi ar putea salva un număr mare de vieţi. Astfel, de această procedură vor putea beneficia toate persoanele care au nevoie de transfuzii de sânge, cum ar fi cele care suferă de cancer de sânge (leucemii). În plus, specialiştii spun că prin această metodă pacienţii ­care fac ­chimioterapie vor putea tolera tratamentul pe durate mai lungi decât în prezent, deoarece nu vor mai avea nevoie de întreruperi periodice ale terapiei pentru a permite organismului să se regenereze. Potrivit specialiştilor, această descoperire creşte perspectivele de a se produce şi alte tipuri de celule din grefe de piele, cum ar fi celule cerebrale, care ar putea ajuta în tratamentul persoanelor cu boala Alzheimer sau al celor cu maladia Parkinson, de exemplu.

Testele clinice încep în 2012

În prezent, cercetătorii încearcă să descopere dacă globulele roşii din sângele produs în acest fel sunt capabile să transporte oxigenul în organism. Testele clinice pentru această procedură vor fi începute în anul 2012. Se estimează că noua metodă va putea fi folosită la scară largă în centrele medicale în maximum zece ani.

 Perspectivă: Procedura ar putea fi utilizată şi pentru producerea sângelui din grupele rare.

Specialistul nostru

Dr. Adrian Stănescu medic primar gerontolog

Într-adevăr, prin intermediul unor procedee chimice complexe, se vor putea transforma celulele dermice în celule sangvine. Totuşi, o astfel de procedură poate fi viabilă doar dacă celulele obţinute sunt mature şi sunt capabile să transporte oxigenul. În plus, momentan, nu ştim dacă procedura este aplicabilă pe scară largă, având în vedere că doar etapa de studiu clinic la om va valida sau nu toleranţa organismului. Deşi celulele sunt prelevate din acelaşi organism, apar substanţe noi care pot fi recunoscute de anticorpi ca fiind organisme străine, ceea ce poate declanşa o reacţie autoimună cu posibile consecinţe grave asupra sănătaţii.

image
Sănătate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite