Morfină, dacă durerea nu trece altfel

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Potrivit medicilor, morfina este cel mai puternic medicament pentru combaterea durerilor cronice de care dispunem în prezent. Află cum se administrează corect.

Morfina se poate folosi pentru orice tip de durere ­care îndeplineşte două condiţii: este foarte intensă şi nu poate fi calmată prin alte mijloace. Prin urmare, se administrează în cazurile de durere acută, cum ­este cea cauzată de infarct miocardic, care nu cedează la medicaţia obişnuită. Totodată, înlătură eficient durerea care apare pe fondul colicilor, însă, în astfel de cazuri, morfina se administrează numai în combinaţie cu atropina, pentru a preveni constipaţia. De asemenea, morfina se foloseşte ca adjuvant în intervenţiile chirurgicale, pentru a reduce doza de anestezic şi, implicit, pentru a creşte siguranţa anesteziei.

Durerile cronice, mai uşor de controlat

Durerile cronice răspund mai ­bine la morfină decât cele acute. Excepţie fac durerile reumatice, ­care pot fi atenuate mult mai simplu cu ajutorul analgezicelor obişnuite decât cu morfină. În ceea ce priveşte durerile cronice de lungă durată, cum sunt cele care apar în cazurile de cancer, morfina se administrează cu regularitate (nu la nevoie, cum se obişnuieşte), deoarece în organism trebuie să se afle în permanenţă o anumită cantitate de medicament. Morfina ­poate fi administrată fără probleme în cantitatea prescrisă de medic, ­deoarece nu creşte riscul de rezistenţă din partea organismului.

Poate avea efecte secundare

Studiile au scos la iveală faptul că morfina are o serie de efecte secundare care nu trebuie neglijate. Astfel, la nivelul aparatului cardiovascular, morfina determină vasodilataţie şi, implicit, slăbirea cordului. În plus, în doze foarte mari, poate duce la hipotensiune arterială. De asemenea, la nivelul ochilor, există riscul de mioză (micșorarea diametrului pupilar), iar la nivelul aparatului urinar poate fi stimulată diureza. S-a mai observat că, în unele cazuri, morfina poate produce greţuri, vărsături, prurit (senzaţia de mâncărime) şi urticarie (foarte rar).

Specialistul nostru

Prof. dr. Ioan Fulga
Şeful Catedrei de Farmacologie UMF „Carol Davila"


Efectul analgezic al morfinei se manifestă mai puţin asupra intensităţii percepţiei dureroase, cât mai ales asupra componentelor afective ale durerii. Adesea bolnavii sub tratament cu morfină declară că percep în continuare durerea, dar aceasta nu îi mai deranjează. Eficacitatea foarte mare a morfinei faţă de durerea tonică ar putea fi datorată în bună măsură înlăturării componentei afective a acestei dureri şi mai puţin ridicării pragului sensibilităţii dureroase.

Sănătate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite