Lupusul eritematos «atacă» m ai ales femeile

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Boala are un impact puternic asupra calităţii vieţii bolnavului
Boala are un impact puternic asupra calităţii vieţii bolnavului

Aproximativ 5 milioane de persoane suferă de boala lupică, iar 90 la sută din acestea sunt femei. Este o boală autoimună şi afectează un  număr mare de organe .

Cunoscută şi sub numele de lupus eritematos, boala lupică afectează îndeosebi femeile aflate la vârsta fertilă, motiv pentru care acestea prezintă riscul de a nu mai putea concepe copii.

Boala a fost numită lupus din cauza eczemei de la nivelul pomeţilor, care aminteşte de muşcătura de lup. În general, lupusul este o boală cu perioade active şi inactive, dar cu toate acestea, bolnavul trebuie să se afle în permanenţă sub supravegherea medicului. Cele mai afectate organe sunt pielea, rinichii, plămânii, inima, creierul, iar, în unele cazuri, articulaţiile.

Poate apărea din cauza medicamentelor

În prezent, sunt identificate patru tipuri de lupus. Cea mai întâlnită formă este lupus eritematos discoid, care se manifestă prin apariţia la nivelul feţei a unei erupţii de culoare roşie-violacee.

O altă formă de boală este lupusul eritematos sistemic (LES). În cazul ei, anticorpii atacă treptat fiecare organ al corpului. De asemenea, mai există şi lupus neonatal, o formă rară de boală, care afectează nou-născuţii ale căror mame au dezvoltat această boală.

Există şi cazuri în care lupusul se declanşează în urma administrării de medicamente, care  însă se remite odată cu stoparea administrării lor.

Apare roşeaţă la nivelul feţei

Întrucât este o boală care afectează un număr mare de organe, simptomele sunt foarte variate. Astfel, ar trebui să atragă atenţia orice modificare apărută la nivelulul tegumentelor, în special roşeaţa de la nivelul obrajilor sau durerile ori umflăturile articulare.

Totodată, un semnal de alarmă ar trebui să fie dat şi de problemele de la nivelul rinichilor sau de la cel al plămânilor. În ceea ce priveşte durerea care persistă în capul pieptului, oboseala cronică sau învineţirea mâinilor, aceste simptome nu trebuie ignorate.

Se modifică stilul de viaţă

În cazul persoanelor cu lupus, stilul de viaţă este foarte important. În primul rând, acestea trebuie să evite stresul, deoarece s-a observat că boala se agravează pe fondul momentelor prelungite de tensiune.

De asemenea, trebuie evitate frigul şi umezeala, deoarece sistemul imunitar este slăbit şi, în orice moment, bolnavii pot răci, accentuând astfel problemele de la nivelul plămânilor. De asemenea, le este interzisă expunerea la razele ultraviolete.

Ştiai că....

... lupusul nu este contagios şi nici nu trebuie confundat cu cancerul, deoarece este o boală autoimună?

... pe plan mondial, lupusul este mai des întâlnit decât scleroza multiplă, deşi puţine persoane au auzit despre această boală?

... boala poate fi declanşată şi de o tulburare hormonală, care apare, de obicei, în sarcină, la menopauză sau prin expunerea exagerată la soare?

Atenţie!

Lupusul este o boală în care anticorpii sistemului imunitar atacă propriile organe.

Specialistul nostru
Dr. Camelia Berghea

medic primar alergologie-imunologie clinică
Spitalul Clinic de Psihiatrie „Alexandru Obregia"


Tabloul clinic al lupusului eritematos sistemic asociază semne şi simptome nu neapărat specifice. Atât la debut, cât şi în timpul evoluţiei bolii, apar febră, dureri articulare, tumefacţii articulare, fenomenul Raynaud (albăstrirea extremităţilor după expunerea la frig), dureri musculare, oboseală şi pierderea apetitului.

De asemenea, ulceraţiile mucoaselor, căderea părului, erupţiile cutanate induse de expunerea la soare, erupţia „în fluture" la nivelul feţei sunt elemente ce ridică suspiciunea de lupus. La nivel hematologic, este posibilă prezenţa unor forme de anemie, număr scăzut de leucocite sau de trombocite, de tromboze, în cazul asocierii sindromului antifosfolipidic (prezenţa în circulaţie a unor anticorpi antifosfolipidici).

Alte manifestări date de afectarea unor organe sunt întâlnite mai frecvent la nivel pulmonar (tuse, dureri toracice, secundar unor pneumonii sau pleurezii).

Sănătate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite