La ce sunt bune pastilele cu enzime

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Substanţe de origine animală sau vegetală, suplimentele enzimatice stimulează digestia, dar şi alte procese ale metabolismului. Fără ele, organismul nostru nu ar putea să funcţioneze.

Din punct de vedere funcţional, enzimele se grupează în două mari categorii: enzimele digestive, ce descompun hrana şi ajută la asimilarea ei şi enzimele metabolice, esenţiale pentru imunitate, detoxifiere, creştere, activitate sexuală şi pentru reproducere. Ele se sintetizează în organism sau provin din alimentaţie (din fructe şi din legume proaspete).

Acoperă deficitul

Suplimentele enzimatice pot compensa o sinteză insuficientă în organism. Un exemplu îl constituie suplimentele de lactază, administrate persoanelor cu intoleranţă la produsele lactate. În general, ­suplimentele enzimatice sunt folosite pentru stimularea digestiei, mai ales după mesele copioase. ­Luate înainte de mesele principale, previn balonările.

Faptul că alimentaţia noastră conţine din ce în ce mai multe produse procesate, în detrimentul fructelor şi legumelor face ca enzimele obţinute din alimente să fie tot mai puţin disponibile. Un supliment enzimatic trebuie să cuprindă toate grupele majore de enzime digestive, adică amilază, lipază şi protează.

Acestea sunt obţinute din enzime de origine animală ori vegetală sau, mai rar, sunt produse de bacterii şi de ciuperci. Datorită efectelor detoxifiante, pot fi recomandate şi în caz de boli inflamatorii şi alergice, boli ale sistemului imunitar şi probleme dermatologice.

Suplimentele enzimatice, luate după masă, stimulează digestia.

Specialistul nostru
Prof. Dr. Gheorghe Mencinicopschi
Directorul Institutului de Cercetări Alimentare Bucureşti

Prof. dr. Gheorghe Mencinicopschi

Suplimentele enzimatice sunt preparate complexe, care acţionează asupra amidonului, proteinelor şi grăsimilor, şi uneori şi asupra unor fibre alimentare, prin hemicelulază. Acţionează în intestin şi sunt indicate în diverse situaţii: persoanelor fără patologii deosebite, în caz de problemele digestive de după mese copioase, persoanelor vârstnice, care prezintă mai des fenomene de malabsorbţie, celor care au suferit ­rezecţii chirurgicale ale unor segmente de intestin sau de stomac sau care au probleme cu bila. Consumul de alimente procesate, conservate sau ­fast-food creşte necesarul acestor enzime.

Sănătate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite