La ce ajută probioticele

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Suplimentele cu probiotice echilibrează flora intestinală
Suplimentele cu probiotice echilibrează flora intestinală

Dacă urmezi un tratament cu antibiotice, este foarte probabil ca acestea să îţi dezechilibreze flora intestinală. De aceea, este indicat să iei în paralel suplimente cu probiotice. Află când mai este recomandată administrarea lor.

Probioticele sunt microorganisme vii care asigură echilibrarea nivelului de bacterii benefice din flora intestinală. Cunoscute şi ca „bacterii bune", ele contribuie la absorbţia nutrienţilor din alimente, întăresc imunitatea şi sunt indicate ca adjuvante în tratamentele cu antibiotice. Prezente în iaurt şi în produse fermentate din lapte, probioticele se găsesc şi ca suplimente, sub formă de capsule, pulbere sau în stare lichidă.

Printre indicaţiile tratamentului cu suplimente probiotice se mai numără: tulburările de tranzit intestinal (constipaţie, diaree, colon iritabil, colită), intoleranţă la lactoză, infecţia cu Helicobacter pylori (ca adjuvant), infecţii urogenitale şi alergii.

Administrarea de probiotice ajută şi la prevenirea unor inflamaţii după o intervenţie chirurgicală pe colon. Unele studii arată că suplimentele cu probiotice pot ajuta şi la scăderea nivelului colesterolului „rău", precum şi la scăderea tensiunii arteriale.

Bine de ştiut

- Suplimentele cu probiotice nu se administrează copiilor sub trei ani.
- La adulţi, doza indicată este de o capsulă pe zi.
- În situaţii rare, probioticele pot produce stimularea excesivă a sistemului imunitar.

Probioticele ajută în tratarea tulburărilor de tranzit intestinal.

Specialistul nostru
Prof. dr. Ioan Fulga
Şeful Catedrei de Farmacologie Universitatea de Medicină şi Farmacie „Carol Davila"

image

Probioticele sunt microbi vii care populează în mod normal intestinul subţire şi colonul. Aceşti microbi sunt importanţi pentru sănătate. Pe de o parte, ei protejează colonul de infecţii cu microbi patogeni, iar pe de altă parte, ei sintetizează unele vitamine foarte importante pentru funcţionarea normală a organismului, cum ar fi vitaminele din grupul B şi din grupul K.

Administrarea acestor probiotice este benefică în perturbările florei intestinale, care apar în cazul unor tulburări de tranzit intestinal sau după administrarea orală pe termen lung a unor antibiotice cu spectru larg, capabile să distrugă flora intestinală. Se pot administra sub formă de suplimente nutritive sau sub formă de alimente (iaurturi).

Sănătate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite