Inamicii mai puţin cunoscuţi ai inimii

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Nu doar sedentarismul, grăsimile sau fumatul sunt factori care duc la probleme cardiace, ci şi inflamaţiile, afecţiunile dentare sau chiar o căsnicie nefericită pot dăuna mult inimii tale.

Inflamaţiile, mai grave decât colesterolul

Conform unui studiu recent, persoanele cu un nivel crescut de proteină C-reactivă sunt mai predispuse la boli cardiovasculare decât cele cu hipercolesterolemie.

Această proteină se măsoară prin analize sanguine şi indică existenţa inflamaţiilor în organism. Un nivel peste normal al proteinei C-reactive (peste 3 mg/l) poate fi asociat şi cu apariţia diabetului, hipertensiunii arteriale şi a bolii Alzheimer. Astfel, şi acest parametru este un indiciu vizavi de starea de sănătate a inimii şi a vaselor tale.

Tiroida „leneşă” îmbolnăveşte vasele

O activitate redusă a tiroidei creşte riscul de boli coronariene, în principal din cauza faptului că această deficienţă este asociată cu un nivel mai mare de colesterol „rău” (LDL). În plus, tulburările tiroidiene sunt asociate şi cu o predispoziţie crescută la infecţii, depresie, obezitate, aritmii şi la probleme de circulaţie sanguină.

Afecţiunile dentare, asociate cu bolile de inimă

Numeroase studii asociază afecţiunile stomatologice cu un risc crescut de boli cardiovasculare. Conform cercetătorilor, parodontoza şi gingivita duc şi ele la apariţia inflamaţiilor cronice. Netratate, acestea pot cauza şi o îngustare a arterelor, din cauză că bacteriile de la nivelul cavităţii bucale migrează şi se depun pe vasele sanguine, ceea ce creşte riscul de atac de cord. De aceea, o igienă dentară riguroasă şi controlul stomatologic periodic îţi vor proteja nu doar dantura, ci şi inima.

Menopauza le face vulnerabile pe femei

În perioada menopauzei, nivelul de estrogeni secretat de organism este mai mic, ceea ce duce la o creştere a colesterolului „rău” (LDL). De asemenea, o scădere a nivelului de estrogeni înseamnă şi o diminuare a secreţiei de oxid nitric, care menţine supleţea vaselor de sânge. Acest lucru favorizează îngroşarea sau constricţia vaselor sanguine. Femeile aflate la menopauză sunt mai predispuse la obezitate abdominală, un alt factor de risc important în bolile de inimă.

Căsătoriile nefericite cresc riscul de infarct

Cercetătorii americani au descoperit că persoanele cu o căsătorie nefericită prezintă un risc crescut de a avea afecţiuni cardiace. Ei pun acest fapt pe seama numeroaselor tensiuni apărute în cadrul unui cuplu.

Inedit

Sindromul de „inimă rănită” chiar există, susţin cercetătorii americani. Acesta se manifestă ca un atac de cord şi apare în urma unor evenimente familiale nefericite.

Atenţie!

Excesul de proteină C-reactivă din sânge poate duce la îngroşarea sau la înfundarea arterelor.

Specialistul nostru

Prof. Dr. Doina Dimulescu medic primar cardiolog Spitalul de Urgenţă Elias

Infarctul miocardic şi alte forme ale bolii cardiace ischemice reprezintă o cauză majoră de îmbolnăvire şi de deces în România.

Iar procesul inflamator este implicat în toate etapele de evoluţie a aterosclerozei, existând numeroase dovezi că prezenţa markerilor de inflamaţie, cum este proteina C-reactivă crescută (măsurată prin metode de mare sensibilitate), poate anunţa, în absenţa unei boli generale (cancer, infecţii, boli autoimune), un risc crescut de complicaţii cardiovasculare, atât la individul sănătos, cât şi la pacienţii cu o boală cardiovasculară cunoscută.

Eficacitatea unor medicamente, cum sunt statinele, cu efect hipocolesterolemiant şi de protecţie vasculară, este asociată cu reducerea nivelurilor de proteină C-reactivă, date rezultate din studii clinice importante din ultimii ani.

Sănătate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite