În viitor, transfuzii cu sânge artificial

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Specialiştii americani au reuşit să producă sânge artificial cu ajutorul căruia criza globală de donatori de sânge ar putea fi rezolvată odată pentru totdeauna.

Descoperirea aparţine oamenilor de ştiinţă care lucrează pentru grupul experimental de la Pentagon. Specialiştii susţin că celulele sanguine create în laborator sunt absolut sigure din punct de vedere medical şi ar putea rezolva, într-o primă fază, problema transfuziilor în cazul răniţilor.

Celulele sintetice, identice cu cele sanguine

Particulele sunt similare globulelor roşii atât prin forma şi prin dimensiunea lor, cât şi prin funcţionalitate. În plus, sângele artificial prezintă o serie de avantaje faţă de cel natural: este mai uşor de transportat acolo unde este nevoie urgentă de el, nu trebuie să fie ţinut la rece şi are o durată de viaţă mai lungă. Mostrele de sânge artificial sunt realizate din celule stem hematopoietice (din resturi de cordon omblical).

Printr-o procedură genetică specială, sunt procesate cantităţi mari de globule ­roşii tratate astfel încât să imite modul în ­care măduva osoasă produce trombocite (celule sanguine care joacă un rol important în procesul coagulării sângelui) purtătoare de oxigen, folosibile în cazurile urgente de transfuzie. O persoană rănită va necesita în medie şase unităţi de sânge în timpul tratamentului. Pentru a putea înţelege amploarea acestei inginerii medicale, trebuie să ştim că, în mod normal, în corpul uman există între opt şi zece astfel de unităţi de sânge.

Pe front, din 2015

Autorii studiului susţin că testările pe oameni ar putea începe în aproximativ doi-trei ani şi, dacă vor fi obţinute toate aprobările, Pentagonul va putea folosi sângele artificial pe front începând din 2015. Deja au fost trimise spre avizare mai multe loturi de sânge artificial către Administraţia Alimentelor şi Medicamentelor din SUA (FDA).

Proiect încă din 2009

Problema lipsei de sânge pentru transfuzii a interesat lumea medicală încă de anul trecut. Cercetătorii din Marea Britanie au fost cei care au anunţat că vor putea produce o cantitate nelimitată de sânge uman sintetic pornind de la celulele stem prelevate de la embrioni care nu se pot dezvolta rezultaţi în urma fertilizării in vitro şi ­care sunt programaţi genetic să dezvolte grupa sanguină 0 (grupa universală a donatorilor de sânge, în privinţa căreia nu există pericolul de a fi respinsă de un alt organism). Celulele stem embrionare vor fi stimulate pentru a se transforma în globule roşii mature, purtătoare de oxigen. Specialiştii britanici anunţau că primele transfuzii sunt programate pentru 2012.

Teste şi la noi în ţară

Un substitut de sânge a fost conceput şi produs anul acesta în laboratoarele Universităţii „Babeş-Bolyai" din Cluj. „Produsul artificial pe care l-am raportat anul acesta conţine ca ingredient-cheie o proteină numită hemeritrină (care este incoloră şi provine din organismul animalelor nevertebrate), care transportă oxigenul la fel ca hemoglobina din sângele nostru, dar tinde să formeze mult mai puţini radicali liberi decât aceasta în condiţii de stres. Suntem încă în stadiul de teste în laborator, astfel încât ar fi o chestiune de câţiva ani ca un astfel de produs să ajungă disponibil unui doctor în spital", a spus profesorul Radu Silaghi Dumitrescu de la Univesitatea „Babeş-Bolyai".

Specialistul nostru

image

Dr. Adrian Stănescu
medic primar gerontolog

Preocuparea de a găsi substituţi pentru sânge sau pentru elementele figurate (celulele sângelui) există încă din timpul războaielor mondiale, când pe front soldaţii se confruntau cu pierderi importante de sânge. În anii '80-'90, încercările cu diferitele tipuri de „sânge artificial" au dat greş din cauza complicaţiilor apărute (infarct de miocard, accident vascular cerebral etc.).

De curând, au fost introduşi în practică transportatori de oxigen hemoglobin-based oxygen carriers (HBOCs), substituind funcţiile hemoglobinei, esenţiale pentru menţinerea vieţii în cazul unei pierderi importante de sânge. În SUA şi în unele centre de hematologie din Europa, cercetările pentru crearea de „sânge artificial" se apropie de sfârşit. Va fi o nouă revoluţie în lumea medicinei aşa cum a fost descifrarea genomului uman sau clonarea unor fiinţe.

El va fi utilizat în viitor în diferite boli de sânge în care bolnavul are unele modificări incompatibile cu buna funcţionare a organismului sau chiar cu viaţa (talasemie majoră, siclemie, trombocitopenie idiopatică) sau în pierderi importante de sânge la persoane cu grupe rare (grupa 0, Rh negativ).

Sângele artificial are grupa 0 negativ şi va putea fi folosit de toate categoriile de persoane, indiferent de grupa de sânge.

Avantaj:Calităţile sângelui artificial se menţin mult timp, fără a fi contaminat microbiologic.

Sănătate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite