Grefa bronşică, speranţă în tratamentul cancerului pulmonar

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Chirurgii francezi au reuşit în premieră extirparea unei tumori bronhopulmo-nare, urmată de reconstrucţia bronhiei cu ajutorul unei grefe parţial umane.

La sfârşitul lui octombrie 2009, chirurgii francezi de la spitalul Avicenna din Bobigny au folosit o grefă bronşică pentru a salva plămânul unui pacient în vârstă de 78 de ani, diagnosticat cu cancer pulmonar.

Intervenţia a fost făcută publică recent, după un an şi jumătate în care pacientul a dus o viaţă fără disconfort semnificativ. Nou­tatea procedurii a permis atât eliminarea tumorii, cât şi păstrarea plămânului şi evitarea unei reacţii de respingere a grefei din partea organismului.

Salvează plămânul

Medicii au eliminat tumoarea în limite de siguranţă oncologică, adică au extirpat inclusiv un strat de ţesut sănătos din jurul acesteia, motiv pentru care au fost nevoiţi să „intre" cu bisturiul şi în bronhie, tubul care duce aerul de la trahee la plămân. Mai mult, 75% din cancerele pulmonare sunt de fapt bronhopulmonare, adică au ca punct de plecare ţesutul bronşic.

Astfel că tumorile situate în centrul plămânului necesitau până acum extirparea întregului plămân, spre deosebire de formaţiunile localizate la periferia plămânului, care pot fi eliminate doar prin rezecţia lobului pulmonar care le conţine (plămânul stâng are doi lobi, iar cel drept trei).

Au creat o bronhie nouă dintr-o aortă

Specialiştii francezi au creat noua bronhie din ţesut arterial prelevat din aorta unui pacient decedat. Din acest ţesut au realizat o matrice, susţinută cu ajutorul unei structuri metalice.  „Celulele bronşice au colonizat această matrice, reconstruind o bronhie cu dimensiuni şi cu structură normale", a subliniat profesorul Emmanuel Martinod, specia­listul în chirurgie toracică şi vasculară care a condus intervenţia. Potrivit medicilor francezi, succesul acestei intervenţii face ca alte 20-30 de persoane să fie pregătite pentru operaţii similare.

Cancerul pulmonar reprezintă prima cauză de deces prin tumori maligne la nivel mondial, cu peste 100.000 de decese anual doar în Europa Centrală şi de Est. Cauza majoră a acestor statistici îngrijorătoare o reprezintă faptul că, din păcate, majoritatea cazurilor de cancer bronhopulmonar sunt diagnosticate în faze avansate. Intervenţia chirurgicală este cea mai eficientă metodă de tratament, însă doar 20% din bolnavi sunt operabili în momentul depistării tumorii.

Schema terapeutică, personalizată

În acest moment, schema de tratament al cancerului bronhopulmonar vizează, pe lângă chirurgie, chimioterapia, radioterapia şi terapia moleculară ţintită. Schema se stabileşte în funcţie de tipul histologic al tumorii, de localizarea acesteia (în centrul sau la periferia plămânului), precum şi de funcţia res­piratorie şi cardiacă a bolnavului. De exemplu, doar tumorile depistate în stadiile 1 şi 2, nonmicrocelulare, pot fi operate, tratamentul chirurgical fiind ineficient dacă tumoarea a metastazat, adică s-a răspândit în organism.

De asemenea, ţinând cont că 85% din cei afectaţi de cancer bronhopulmonar sunt fumători, mulţi dintre aceşti bolnavi prezintă şi alte afecţiuni, precum bronhopneumopatie cronică obstructivă sau boli cardiovasculare, care pot să contraindice atât anestezia generală, cât mai ales o operaţie de asemenea amploare. În plus, extirparea întregului plămân este urmată de o rată crescută de deces la trei luni.

Specialistul nostru
Prof. dr. Teodor Horvat
Preşedintele Societăţii Române de Chirurgie Toracică

Procedeul de reconstrucţie a bronhiei în urma rezecţiei cancerului bronhopulmonar pare a fi similar celui folosit de chirurgul Azorin în 2005 şi prezentat în premieră, în acelaşi an, la Spitalul Militar din Bucureşti. Acest procedeu a permis reconstrucţia a şapte centimetri de trahee cu ajutorul unei autogrefe de aortă protezată temporar de un stent. Despre unul dintre cei doi pacienţi trataţi astfel vă pot spune că a decedat dintre cauza infecţiilor. Rămâne de văzut dacă, în cazul de faţă, procedeul se dovedeşte un succes pe termen lung, fiind vorba de o singură bronhie afectată.

Limitare: Doar 20% din bolnavi sunt operabili în momentul depistării tumorii pulmonare.

image
Sănătate



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite