Ficatul şi rinichii detoxifică organismul

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Medicul îţi poate recomanda cea mai bună cură de detoxifiere
Medicul îţi poate recomanda cea mai bună cură de detoxifiere

Oboseala, tulburările de digestie, constipaţia şi problemele cu memoria sunt semne că ai nevoie de o cură de detoxifiere. Se recomandă să începi cu ficatul și cu rinichii, deoarece aici se acumulează foarte multe toxine.

Toxinele ajung în organism prin alimente, apă și chiar prin aerul pe care îl respirăm. Temporar, organismul luptă cu particulele nocive, acoperindu-le cu mucus ori cu grăsime, pentru a le împiedica să atace sistemul imunitar. Însă, atunci când cantitatea de toxine este foarte mare, acestea ajung în fluxul sanguin și perturbă funcția metabolică a corpului.

Există peste 500 de funcţii hepatice

Ficatul este al doilea organ după intestin ce necesită detoxifiere. În lipsa unor detoxifieri periodice, toxinele eliminate de ficat se acumulează în sânge, ducând, în timp, la intoxicarea întregului organism. Deoarece produce bila, ficatul este implicat în procesele de digestie și ajută la asimilarea în sânge a substanțelor nutritive din intestin.

În plus, joacă rolul unei bariere în calea absorbției unor substanțe nocive, care se formează în urma unor procese metabolice sau pătrund din afara organismului. Însă, atunci când în corp există foarte multe toxine, funcțiile ficatului se dereglează.

Ce obiceiuri sunt «otrăvitoare»

Starea de funcționare a ficatului este pusă în pericol de mesele bogate în carbohidrați și în grăsimi saturate, luate la ore târzii, de nicotină, de alcool și de stres. De asemenea, s-a demonstrat că ficatul suferă și atunci când ne suprasolicităm din punct de vedere fizic. Prin urmare, efortul fizic trebuie crescut treptat, pentru ca ficatul să aibă timp să se adapteze.

Ficat si rinichi

Se pot forma pietre la rinichi

Detoxifierea rinichilor la intervale regulate de timp (de preferat, o dată la șase luni) este necesară pentru a evita îmbolnăvirea, spun specialiștii. Fiecare rinichi conține un milion de unități de filtrare, numite nefroni, ce absorb substanțele necesare bunei funcționări a organismului, iar mai apoi, prin intermediul urinei, elimină deșeurile. Există însă situații în care substanțele filtrate de rinichi nu se mai elimină, ci se cristalizează, formându-se, astfel, așa-numitele pietre la rinichi.

Apa şi vegetalele fac curat în corp

Metoda cea mai simplă prin care ne putem detoxifia rinichii este să bem cel puțin doi litri de apă pe zi. Doar astfel se pot elimina patru litri de urină în 24 de ore, lucru care previne apariția pietrelor la rinichi. În ceea ce privește ficatul, detoxifierea acestuia se face prin adoptarea unei alimentații bazate îndeosebi pe fructe și pe legume și prin evitarea situațiilor stresante.

În urma detoxifierii ficatului şi rinichilor,ne sporim capacitatea intelectuală.

Ştiai că...

...fumul de ţigară, alcoolul și unele medicamente produc agresiuni asupra ficatului?
...rinichii filtrează 2.000 de litri de sânge pe zi și produc aproximativ 1,5 l de urină?
...rinichii consumă aproximativ nouă la sută din oxigenul utilizat de organism în stare de repaus?
...eliminarea deșeurilor rezultate în urma putrefacţiei alimentelor care rămân în intestin depinde tot de ficat?
...ficatul este activ între orele unu și trei dimineaţa și pasiv între orele 13 și 15?

Nu uita!
Cura de detoxifiere mai lungă de o zi se face sub supraveghere medicală.

Specialistul nostru
Dr. Radu Leon George
medic de familie, competenţă în fiziokinetoterapie

image

Beneficiile detoxifierii ficatului se răsfrâng asupra tuturor organelor, pentru că ficatul este staţia de epurare a organismului, iar împreună cu rinichii reprezintă staţia de filtrare. Funcţionarea ficatului face ca procesele metabolice să decurgă cât mai bine, aminoacizii rezultaţi de aici fiind piatra de temelie pentru obţinerea proteinelor necesare muşchilor striaţi şi netezi, muşchiului cardiac, dar şi sistemului nervos.

De asemenea, rinichii sunt extrem de importanţi în excretarea reziduurilor sau substanţelor în exces şi ajută la menţinerea unui echilibru acido-bazic optim, cunoscându-se, faptul că un mediu prea acid îmbătrâneşte prematur organismul. Curăţarea rinichilor durează două săptămâni şi se bazează pe un consum crescut de sucuri de legume şi de apă. Însă trebuie evitată apa de la robinet, deoarece favorizează formarea calculilor.

Sănătate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite