Fibromialgia dă dureri şi oboseală cronică

0
Publicat:
Ultima actualizare:

De cauze necunoscute, boala durerilor difuze afectează somnul şi scade semnificativ calitatea vieţii, în lipsa unor tratamente curative.

Între 3 şi 8 la sută din populaţia Globului suferă de boala cronică numită fibromialgie. Cauza acesteia este neclară, motiv pentru care afecţiunea se diagnostichează şi se tratează greu. Persoanele cu fibromialgie au o sensibilitate crescută la durere, manifestată prin dureri difuze la nivelul muşchilor şi al articulaţiilor, mai ales în zonele sensibile la atingeri uşoare, precum spatele, pieptul, gâtul, ceafa sau antebraţele. Tulburările de somn, oboseala diurnă, migrenele şi sindromul colonului iritabil completează aspectul clinic al acestei boli.

Creşte sensibilitatea la durere

Deşi clasificată ca o afecţiune musculoscheletală, cercetările noi o includ mai degrabă în categoria bolilor neurologice. Anumite modificări chimice la nivel cerebral sau al măduvei spinării scad pragul de sensibilitate la durere, astfel că persoana afectată simte durerea mai repede. Factori declanşatori ai acestor reacţii ar putea fi, potrivit unor specialişti, simplii alergeni, toxinele şi chiar şi vaccinurile. Conform altor teorii, boala este provocată de tulburări de secreţie a hormonilor cortizol şi somatotrop (hormonul de creştere). Eliberarea lor este controlată de hipotalamus, respectiv, de epifiză, structuri din creier cu rol în mecanismul somnului, ceea ce ar putea explica impactul pe care îl are boala asupra odihnei nocturne.

Medicul Jacob Teitelbaum, directorul centrelor americane ce studiază fibromialgia şi oboseala, consideră că nutriţia şi stilul de viaţă stau la originea acestei probleme. De asemenea, boli precum artrita reumatoidă sau boala Lyme (provocată de muşcătura de căpuşă) se asociază mai frecvent cu această afecţiune.

Epuizarea nu te lasă să adormi

În cazul persoanelor cu fibromialgie, organismul produce mai puţină energie decât consumă. Şi pentru că, paradoxal, creierul are nevoie de energie ca să ne trimită în lumea somnului, el nu reuşeşte să asigure un somn de calitate. Specialiştii au observat că boala afectează somnul profund, non-REM (fără vise), acest lucru explicând parţial oboseala resimţită peste zi. Lipsa somnului amplifică durerile, confuzia şi scade capacitatea de concentrare şi de memorare. Unele persoane se trezesc cu dureri similare unei febre musculare.

Pe termen lung, boala slăbeşte imunitatea şi perturbă metabolismul. Potrivit unui studiu american publicat în revista „Journal of Clinical Sleep Medicine", 30% din persoanele cu fibromialgie suferă de sindromul picioarelor neliniştite, faţă de 3%, cât este procentul în rândul populaţiei sănătoase. Acesta se manifestă prin furnicături la nivelul picioarelor, dar mai ales prin nevoia incontrolabilă de a le mişca în timpul somnului. 

Tratamentul, adaptat de la caz la caz

Nu există un tratament unanim eficient care să uşureze viaţa persoanelor cu fibromialgie. Controlul stresului şi exerciţiile pentru relaxarea musculaturii sunt printre cele mai importante măsuri pe care trebuie să le ia bolnavul, cu impact pe termen lung. Exerciţiile fizice precum înotul, ciclismul sau simplele plimbări au rol atât în diminuarea spasmelor, cât şi în inducerea unui somn de calitate. Din acelaşi motiv, medicii recomandă evitarea consumului de alcool sau de cafeină la ore târzii. Masajul şi acupunctura sunt alte metode ce pot reduce durerea. Pentru cei la care aceste măsuri nu dau rezultate, medicii prescriu antidepresive triciclice, în doze mici, pentru a fi administrate înainte de culcare.

Diagnosticarea, mai facilă în viitor

Cercetătorii japonezi de la Universitatea din Osaka au anunţat că au descoperit o proteină care ar putea fi folosită ca marker pentru diagnosticarea bolii. Proteina, numită alfa-MSH, se găseşte în cantităţi cu 50% mai mari în sângele persoanelor care suferă de fibromialgie faţă de cele sănătoase.

Statistică: Peste 80% din persoanele afectate sunt femei, cu vârste între 35 şi 55 de ani.

Specialistul nostru

Dr. Daniela Opriş medic specialist medicină internă Spitalul „Sf. Maria"

Fibromialgia reprezintă cam a doua cauză de prezentare la medicul reumatolog, după boala artrozică. Tratamentul acestei afecţiuni este foarte dificil de realizat, tocmai pentru că nu este încă foarte clar ce determină apariţia şi dezvoltarea bolii. Pe de altă parte, multitudinea de manifestări de ordin fizic, dar şi psihic impune o abordare complexă, uneori multidisciplinară. În general, se foloseşte o combinaţie între antalgice şi medicamente care acţionează la nivelul sistemului nervos (benzodiazepine, antidepresive triciclice, inhibitori de recaptare a serotoninei). Se utilizează şi anestezia cu xilină a punctelor dureroase, acupunctura, balneoterapia, dar cu eficienţă modestă.

Sănătate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite