Eşti gata să te laşi de fumat?

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Deşi nicotina este principalul factor al dependenţei fizice de tabac, dependenţa psihică joacă uneori rolul cel mai important. De aceea, numai dacă porneşti pe acest drum cu multă hotărâre, vei avea şanse să reuşeşti.

Multe persoane eşuează în încercarea de a se lăsa de fumat deoarece trec prin situaţii stresante, trăiesc ori lucrează într-un mediu de fumători sau au luat foarte mult în greutate de când au renunţat la acest obicei.

De aceea, momentul pe care îl alegi pentru a te lăsa de fumat este foarte important pentru reuşită.

Cum să  renunţi la ţigări

Există mai multe metode pentru a te lăsa de fumat. Fiecare fumător este unic. De aceea, nu se poate spune că o metodă este mai bună decât alta. Cea mai potrivită metodă este cea adaptată la obiceiurile, comportamentul şi tipul de dependenţă. Este foarte important ca fumătorul să creadă în eficienţa metodei alese.

Mai întâi, scapă de toate ţigările din casă şi de obiectele care te fac să te gândeşti la ţigări şi evită locurile şi împrejurările în care obişnuiai să fumezi.

Înlocuieşte obiceiul de a fuma cu activităţi relaxante. Joacă-te cu diverse obiecte (de exemplu mingi chinezeşti de relaxare, mătănii) care îţi vor ţine mâinile ocupate.

Consumă fructe, legume şi lichide. Nucile, seminţele şi alunele sunt şi ele bune, dar în cantităţi limitate, altfel te poţi îngrăşa.

Poţi folosi substitute cu nicotină. Acestea au un efect garantat dacă sunt administrate bine. Consultă-ţi medicul înainte de a apela la ele.

Gândeşte pozitiv. Pentru a te încuraja, cumpără-ţi ceva frumos din banii pe care i-ai fi dat altădată pe ţigări.
Practicarea unui sport în această perioadă îţi uşurează mult sarcina. Te va ţine ocupat şi te va ajuta să elimini mai uşor toxinele din sânge. Pe de altă parte, vei avea satisfacţia de a fi în formă.

Nu renunţa. Ţine minte că, înainte de a te simţi bine, te poţi simţi mai rău în perioada de sevraj, adică în primele două săptămâni. Când simţi nevoia de ţigări, aminteşte-ţi motivaţia ta şi fă ceva care să te distragă.

Dacă, totuşi, „ai călcat strâmb” nu te descuraja. Totuşi, nu fuma ţigara până la capăt. Arunc-o şi gândeşte-te la ce te-a făcut să fumezi din nou şi fă tot posibilul să eviţi acea circumstanţă.

În lupta aceasta nu eşti singur

Există medici specializaţi în asistenţa fumătorilor. Aceştia sunt cei de la care poţi afla răspunsuri avizate la întrebările tale, bazate pe date ştiinţifice şi pe experienţa altor fumători.

Ei te pot ajuta în realizarea unui plan pentru a te lăsa de fumat. Tot ei îţi vor prescrie substitutele cu nicotină potrivite, în caz că ai nevoie de ele şi îţi vor acorda suport în perioada postfumat.

Ce simptome are dependenţa de nicotină

Simptomele apar la câteva ore după ce ai stins ultima ţigară şi ating maximum de intensitate a doua zi. Cel mai des întâlnite sunt:

-Iritabilitatea
-Problemele de somn
-Anxietatea, depresia
-Problemele de concentrare, ineficienţa în rezolvarea problemelor
-Creşterea poftei de mâncare sau de dulciuri, creşterea în greutate
-Tusea
-Diminuarea frecvenţei bătăilor inimii
-Nevoia de a fuma.

Minitest

Care este starea ta de spirit? Eşti un fumător indecis, unul mulţumit de starea actuală sau eşti gata să renunţi la acest obicei? Testul de mai jos îţi evaluează motivaţia şi te ajută să alegi momentul potrivit pentru a renunţa la ţigări.

1. Am început să citesc acest articol în mod spontan, din decizie personală.
2. Am încetat să fumez acum o săptămână.
3. Nu am probleme profesionale.
4. Momentan, nu am probleme în familie.
5. Fac sport sau intenţionez să mă apuc.

6. Vreau să-mi îmbunătăţesc aspectul fizic.
7. Vreau să fiu într-o formă fizică mai bună.
8. Vreau să mă eliberez de această formă de „sclavie“.
9. Sunt însărcinată.
10. Am copii de vârste mici.

11. Sunt mulţumit de viaţa mea.
12. De obicei, reuşesc să fac ceea ce îmi propun.
13. Am un temperament calm şi destins.
14. Nu am slăbit sau m-am îngrăşat mult în ultimul timp.
15. Vreau să-mi îmbunătăţesc calitatea vieţii.

Evaluare

Acordă-ţi câte un punct pentru fiecare din afirmaţiile următoare care ţi se potrivesc.
0 - 4 puncte: Nu eşti motivat suficient pentru a renunţa la fumat, iar şansele tale de reuşită sunt extrem de mici. 
5 - 9 puncte: Eşti destul de motivat pentru a te lăsa de fumat. 
10 - 15 puncte: Esti foarte motivat să te laşi de fumat, pentru tine, acum este momentul să renunţi.

De reţinut!

Este mai bine să nu încerci să te laşi de fumat dacă situaţia ta familială sau profesională nu este una foarte bună. Alege un moment mai liniştit, spre exemplu concediul. Unii încearcă să se lase brusc, în timp ce alţii renunţă la fumat în mod progresiv. Alţii aleg date simbolice în care să înceapă.

Sănătate



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite