Endometrioza poate ameninţa fertilitatea

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Din fericire, există tratamente care pot reda femeii cu endometrioză şansa de a rămâne însărcinată. Este foarte important însă ca această boală să fie diagnosticată şi tratată din timp, mai ales că fertilitatea scade odată cu înaintarea în vârstă.

De cele mai multe ori, endometrioza este depistată atunci când femeia se prezintă la medic din cauza simptomelor date de această afecţiune (menstruaţie abundentă, cu o durată mai mare de cinci zile, durere menstruală, durere abdominală şi disconfort în timpul contactului sexual). Analizele specifice de depistare a cauzei infertilităţii includ laparoscopia.

De ce apare

Endometrul este ţesutul care căptuşeşte cavitatea uterină. În timpul ciclului menstrual, se produce o creştere, o îngroşare a endometrului, care se pregăteşte pentru o eventuală sarcină. Endometrioza apare atunci când ţesutul endometrial creşte în afara uterului, la nivelul unor organe precum ovare, trompe uterine sau intestine. În situaţii mai rare, endometrioza poate apărea la nivelul ficatului, vezicii urinare sau la cel al plămânilor.

Aderenţele apărute în cadrul endometriozei afectează funcţia normală a ovarelor şi a trompelor uterine, împiedicând astfel instalarea sarcinii. Se pare că în jur de 40 la sută din femeile diagnosticate cu endometrioză sunt infertile.

Poate fi tratată

În funcţie de forma endometriozei (uşoară, moderată, severă), medicul stabileşte planul de tratament, care poate fi medicamentos, chirurgical sau asociat. În timpul laparoscopiei efectuate pentru diagnosticarea endometriozei, medicul poate recurge la îndepărtarea leziunilor, după care va recomanda terapie medicamentoasă.

La pacienta care îşi doreşte copii, tratamentul vizează păstrarea ovarelor şi stoparea progresiei bolii. Pentru calmarea durerilor date de această afecţiune, pot fi indicate şi medicamentele antiinflamatoare. La pacientele care nu-şi doresc copii, pot fi prescrise anticoncepţionalele orale. Medicii atrag atenţia însă că nu întotdeauna tratamentele dau rezultate.

Reproducerea asistată, o soluţie

Pentru tratarea infertilităţii, poate da rezultate bune tratamentul chirurgical însoţit de administrarea de medicamente care stimulează ovulaţia. Dacă în urma tratamentului nu se obţine natural o sarcină, se poate recurge la tehnicile de reproducere umană asistată.

Astfel, inseminarea artificială poate da rezultate în forma uşoară şi cea moderată a endometriozei. Atunci când funcţia trompelor uterine este compromisă sau când celelalte tratamente pentru această boală au eşuat, se poate opta pentru fertilizarea in vitro.

Sarcina acţionează ca o terapie

Instalarea sarcinii la o femeie cu endometrioză are efecte medicale benefice. Astfel, sarcina poate stopa evoluţia endometriozei, eliminând în acelaşi timp şi durerile. În unele cazuri, leziunile se pot resorbi parţial sau chiar total.

Specialistul nostru

Dr. Alexandra Crişan medic primar obstetrică-ginecologie Spitalul Clinic Filantropia

Endometrioza este o cauză comună de infertilitate. Mecanismele prin care endometrioza afectează fertilitatea nu sunt pe deplin cunoscute, existând probabil un mecanism anatomic şi unul hormonal. Prezenţa endometriozei determină formarea de aderenţe care modifică structurile anatomice, obstruează trompele şi afectează ovarele.

Endometrioza poate fi tratată medicamentos sau/şi chirurgical. Tratamentul medicamentos include, printre altele, antiinflamatoare nesteroidiene, medicamente antiestrogenice, contraceptive orale şi progestative.

Tratamentul chirurgical se adresează cazurilor care nu răspund la tratamentul medicamentos sau formelor severe şi poate fi conservator sau definitiv. Multe femei cu endometrioză pot concepe, mai ales cele cu forma uşoară sau medie, chiar şi în lipsa oricărui tratament. Reproducerea asistată sau fertilizarea in vitro sunt şi ele o opţiune.

image
Sănătate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite