Durerile faciale, semn de nevralgie

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Durerile care cuprind o parte a feţei şi care se instaleazăaparent fără motiv pot fi simptome ale nevralgiei trigeminale. În lipsa unui tratament, durerile afectează calitatea vieţii.

Receptorii de la nivelul mai multor zone ale feţei (maxilar, mandibulă, zona din jurul ochilor) transmit semnale către creier printr-un singur nerv: nervul trigemen. De aceea, afectarea acestui nerv complex duce la apariţia durerilor care cuprind o întreagă parte a feţei.

Cauzele exacte sunt necunoscute

Până în prezent, oamenii de ştiinţă nu au reuşit să ofere o explicaţie concretă a apariţiei nevralgiei trigeminale, însă au lansat mai multe ipoteze. Una dintre ele este că, odată cu înaintarea în vârstă sau din cauza unor traumatisme, nervul trigemen se deteriorează, iar o parte din rădăcina acestuia nu mai comunică cu creierul.

Rezultatul este transmiterea unor semnale confuze de la nivelul feţei către creier. Mai exact, orice senzaţie normală (atingerea feţei, mestecarea alimentelor, o simplă scărpinare) este transmisă de nerv către creier sub formă de semnale dureroase.

Unele boli sunt predispozante

Singurul lucru cert este că unele persoane sunt mai predispuse la apariţia durerilor cauzate de nevralgia trigeminală: cele care au o tumoare în zona feţei sau la nivelul creierului, cele cu afecţiuni ale vaselor de sânge de pe traiectul nervului, cele cu infecţii bucale, cu scleroză în plăci sau cu alte afecţiuni neurologice.

Nervul poate deveni confuz

image

Alţi specialişti susţin că, din cauza înaintării în vârstă, la nivelul nervului trigemen se produc modificări biochimice, care îl determină pe acesta să nu mai poată să facă distincţia între un semnal normal şi unul dureros. Cele mai noi teorii au scos la iveală faptul că la nivelul creierului ar putea exista un vas de sânge mărit, care apasă pe rădăcina nervului trigemen şi îi împiedică funcţionarea normală.

image

Injecţiile cu glicerol sau cele cu alcool sunt folosite pentru tratarea afecţiunii .

Sănătate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite