Dureri de cap? Află vinovaţii!

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Pastilele nu sunt întotdeauna cea mai bună soluţie ca să scapi de durerile de cap. Iar ca să aplici tratamentul corect, mai întâi trebuie să ştii de ce ai frecvent migrene. Stresul poate fi de vină, dar şi vremea.

Stresul, principala cauză

Unul dintre principalii factori care duc la apariţia durerilor de cap este stresul, care face ca muşchii gâtului şi ai scalpului să se contracte. În plus, dacă eşti stresat, în creier se eliberează anumite substanţe chimice care îţi provoacă durere. În această situaţie, cea mai bună metodă de a alunga durerea este relaxarea. Poţi, de asemenea, să bei un ceai cald şi să îţi masezi uşor scalpul.

Poate fi de vină şi alimentaţia

Unele alimente produc contracţia şi dilatarea bruscă a vaselor de sânge la nivelul creierului, ceea ce, implicit, duce la apariţia durerilor de cap. Alimentele inculpate sunt cele care conţin tiramină, un aminoacid care se găseşte în brânza albastră, ciocolată, nuci, citrice, cafea, murături şi în alcool, în special în vinul roşu. O altă cauză frecventă a durerilor de cap este lipsa alimentaţiei. Dacă sari peste masă, nivelul glicemiei scade. Nutriţioniştii îţi recomandă să mânânci mai multe porţii mici pe parcursul unei zile, pentru a menţine constant nivelul glicemiei.

Când factorii de mediu te obosesc

Parfumurile puternice îţi pot da dureri de cap. Substanţele sintetice din unele parfumuri, cum este alfa-terpineolul, acţionează asupra sistemului nervos şi, prin urmare, duc la instalarea durerii. Alţi factori de mediu care te-ar putea deranja sunt neoanele defecte care pâlpâie, un ecran de televizor în raza ta vizuală, atunci când privirea este concentrată în altă parte, sau chiar şi o rază de soare care te împiedică să lucrezi la calculator. În toate aceste situaţii, durerea provine de la ochii obosiţi. Şi persoanele care au probleme cu vederea pot suferi de dureri intense de cap.

Schimbările meteo irită nervii

Când presiunea atmosferică şi temperatura din termometre variază foarte mult, când afară e înnorat şi umiditatea din aer este şi ea sporită, persoanele meteosensibile suferă de dureri intense de cap. Specialiştii susţin că schimbările vremii antrenează modificări chimice şi electrice la nivelul creierului, ceea ce duce la iritarea nervilor şi, implicit, la apariţia durerii.

Pastilele fac mai mult rău decât bine

Când te doare capul, a devenit un reflex să iei pastile. Medicii te avertizează însă că medicamentele nu ar trebui administrate mai mult de două ori pe săptămână. Excesul de analgezice are exact efectul invers faţă de cel dorit: intensifică durerile de cap. Asta pentru că depăşirea dozelor recomandate provoacă un deficit de neurotransmiţători, care au rolul de a transmite informaţiile între neuroni.

Şi actul sexual poate crea disconfort

Presiunea care se acumulează la nivelul capului şi al muşchilor gâtului în timpul actului sexual poate duce la instalarea durerilor de cap. Acest tip de durere ar trebui să dureze între câteva minute şi o oră. Dacă depăşeşte acest interval, poate exista o altă cauză a durerii, cum ar fi, de exemplu, o afecţiune sau un anevrism.

Migrenele severe, posibilă tumoare

Durerile intense de cap pot fi simptome ale unei tumori la nivelul creierului sau ale unui anevrism. Însă, în ambele cazuri, durerea de cap este permanentă şi se intensifică treptat, indiferent dacă este tratată cu analgezice sau nu. În plus, migrena este însoţită de stări de greaţă şi de vomă.

Atenţie!

Dacă durerea de cap este tot mai puternică, mergi de urgenţă la medic.

Specialistul nostru

Cezara Danciu, medic specialist ORL Spitalul Clinic Colţea

Migrena poate fi prevenită prin evitarea „alimentelor-problemă” (unele brânzeturi, cofeina, murăturile, alimentele marinate, conservele, îndulcitorii artificiali şi alcoolul), a mirosurilor şi a celorlalţi factori declanşatori.

Tratamentul migrenei include antiinflamatoare nesteroidiene, antidepresive, beta blocante, blocante ale canalelor de calciu, antiepileptice şi antihistaminice. Conduita terapeutică poate fi stabilită însă doar de către medic, deoarece „în spatele” unei migrene se pot ascunde afecţiuni ORL, pusee de hipertensiune arterială sau tumori.




Sănătate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite