Din ce cauze apare cancerul de colon

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Evitaţi fumatul  şi excesul sau consumul  zilnic de alcool
Evitaţi fumatul şi excesul sau consumul zilnic de alcool

Anual, peste 8.500 de români sunt diagnosticaţi cu cancer al intestinului gros, arată cele mai noi statistici. Iar în circa 80 la sută din cazuri, afecţiunea apare la persoane fără riscuri aparente, din cauza unor factori externi, ce ţin de stilul de viaţă.

Cancerul intestinului gros sau de colon, aşa cum mai este denumit, apare în general după vârsta de 50 de ani, bărbaţii fiind mai afectaţi decât femeile. Afecţiunea se situează pe locul al doilea ca frecvenţă a celor mai întâlnite forme de cancer la ambele sexe. Este bine să ştii că, în ­faza de debut, cancerul de colon nu se manifestă, cel mai adesea fiind depistat în stadiu avansat. De aceea, este recomandat ca după vârsta de 50 de ani să se consulte anual medicul, deoarece cancerul intestinului gros poate fi vindecat dacă tratamentul este început la timp. Mai mult decât atât, riscul de apariţie a acestui tip de cancer poate fi considerabil redus dacă se cunosc şi se evită, pe cât posibil, factorii ce duc la declanşarea lui.

Dieta bogată în carne roşie

Potrivit unui studiu recent al Fundaţiei Mondiale de Cercetare a Cancerului, consumul ridicat de carne roşie creşte semnificativ riscul de apariţie a cancerului de colon. De aceea, specialiştii recomandă limitarea consumului de carne de vită, de porc sau de miel la maximum 500 de grame săptămânal. În plus, mezelurile precum şunca sau salamul ar trebui, pe cât posibil, excluse din alimentaţie, în acest fel riscul de apariţie a bolii putând fi redus cu circa 43 la sută. Specialiştii spun că printre obiceiurile alimentare care favorizează apariţia cancerului de colon se numără şi lipsa fibrelor, consumul ridicat de alimente picante sau acre, precum şi de grăsimi saturate de origine animală. În schimb, ar trebui să se consume preponderent carne de pui sau de peşte, legume, fructe, cereale integrale, lactate degresate, dar şi multe lichide (ciorbe, supe, ceai şi apă plată).

Abuzul de alcool şi de tutun

Consumul zilnic de alcool, mai ales de bere sau de vin, este un factor de risc major în apariţia cancerului de colon. Astfel, un studiu al Institutului de Cercetare a Cancerului din Marea Britanie arată că persoanele care consumă zilnic câte două pahare de vin sau câte două halbe de bere prezintă un risc cu 25 la sută mai mare de a face cancer de colon decât cele care nu au acest obicei. Pericolul de a dezvolta acest tip de cancer este crescut şi în rândul persoanelor care fumează, dar şi al celor care beau prea multă cafea, mai ales dacă beau cafea şi fumează pe stomacul gol.

Moştenirea genetică

Deşi determinante în apariţia cancerului intestinal sunt stilul de viaţă şi mediul în care trăim, moştenirea genetică poate avea şi ea o contribuţie. Astfel, specialiştii estimează că, în 5-7 la sută din cazuri, apariţia bolii poate fi pusă pe seama factorului ereditar. Cele mai expuse sunt persoanele care au rude de gradul întâi diagnosticate cu cancer de colon, în cazul lor riscul de a dezvolta boala fiind de circa 50 la sută.  

Lipsa activităţii fizice

Sedentarismul este un alt factor care duce la apariţia cancerului de colon. De altfel, cele mai noi studii arată că în cazul persoanelor care au o slujbă ce presupune statul la birou mai mult de jumătate din zi, riscul de a dezvolta boala creşte cu 44 la sută după zece ani în câmpul muncii. În plus, lipsa activităţii fizice duce şi la acumularea kilogramelor. Or, o cercetare realizată de specia­liştii de la Colegiul Imperial din Londra, Anglia, arată că fiecare centimetru în plus în talie creşte riscul de cancer intestinal cu trei procente. De aceea, ei recomandă ca fiecare persoană să facă cel puţin 30 de minute de exerciţii fizice pe zi.

Asociat cu anumite boli

Unele afecţiuni, precum rectocolita ulcerohemoragică, boala Crohn şi cancerul de sân, favorizează apariţia cancerului de colon. În plus, o predispoziţie crescută pot avea şi persoanele care se confruntă cu polipoză colonică (excrescenţe care se dezvoltă în colon sau la nivelul rectului), dar şi cele care suferă de sindromul de intestin iritabil sau de constipaţie cronică. Astfel, pentru a diminua riscul de apariţie a cancerului colorectal, toate aceste afecţiuni trebuie ţinute sub control cât mai bine, sub îndrumarea medicului.

Specialistul nostru


Dr. Marian Zota
medic specialist gastroenterolog, competenţe în ecografie

Există o serie de entităţi patologice relativ bine încadrate, dar rare, ce pot constitui cauze sau premise ale bolii canceroase de colon. Este vorba despre cauze în principal ereditare, şi anume sindroamele de polipoză (polipi situaţi la nivelul intestinului şi, uneori, a stomacului). Totuşi, colonul pare să fie afectat mai ales de factori ce ţin de modul de viaţă, în special de alimentaţie. Astfel, există factori de agresiune precum dieta hipercalorică, obezitatea, dieta bogată în grăsimi saturate şi în carne roşie gătită. De asemenea, alimentele conservate prin afumare sunt un alt factor de risc.

Atenţie

În circa 20 la sută din cazuri, cancerul de colon este depistat în faza de metastază a bolii.

Sănătate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite