Demenţa va putea fi depistată în doar 30 de secunde

0
Publicat:
Ultima actualizare:

În viitorul apropiat, orice persoană trecută de 40 de ani va putea afla cu ajutorul unui test simplu şi ultrarapid dacă prezintă risc să dezvolte boala Alzheimer.

Cercetătorii de la Universitatea „Brunel" din Londra, Marea Britanie, au dezvoltat un program computerizat ce permite identificarea, în maximum 30 de secunde, a semnelor de demenţă la persoanele trecute de vârsta de 40 de ani. Procedura, care dezvăluie instalarea acestei maladii degenerative cu peste zece ani înainte de instalare, reprezintă o şansă pentru persoanele cu predispoziţie către boală, întârziind apariţia maladiei Alzheimer prin începerea unui tratament precoce.

Evidenţiază şi cele mai mici leziuni cerebrale

Investigaţia constă în observarea anumitor zone din creier cu ajutorul unui aparat ataşat la un computer. Mai exact, se scanează o serie de regiuni cerebrale responsabile cu memoria (materia albă) şi se măsoară timpul de reacţie la anumiţi stimuli. Astfel se identifică rapid zonele ce prezintă leziuni, chiar şi unele mai mici decât un bob de orez, specifice bolii Alzheimer. Studiul a fost făcut pe adulţi aparent sănătoşi, bărbaţi şi femei, cu vârste cuprinse între 44 şi 48 de ani. Iar 15% din totalul celor testaţi prezentau la nivelul materiei albe anomalii similare celor care pot fi observate la autopsie în cazul persoanelor cu Alzheimer. În plus, cercetătorii au constatat că cei care prezentau leziuni aveau un timp de reacţie mai redus atunci când li s-a cerut să privească una sau două puncte luminoase pe un ecran şi să apese un buton corespunzător.

Peste cinci ani,  va putea fi folosit la scară largă

Potrivit specialiştilor, peste maximum cinci ani, această investigaţie va putea fi folosită la scară largă şi va deveni, cel mai probabil, cea mai bună metodă de a preveni complicaţiile bolii Alzheimer. Un astfel de test va putea fi făcut şi de către medicul de familie, cu aceeaşi uşurinţă cu care se folosesc în prezent aparatele de măsurare a tensiunii arteriale. Astfel, el va putea oferi persoanelor cu predispoziţie către demenţă sfaturi în ceea ce priveşte metodele prin care pot întârzia evoluţia leziunilor cerebrale şi apariţia simptomelor de demenţă.  

Tratamentele trebuie îmbunătăţite

Cu cât boala Alzheimer este depistată mai curând şi cu cât tratamentul este început mai devreme, cu atât degradarea cerebrală poate fi încetinită, spun specialiştii. Cu toate acestea, tratamentele disponibile în prezent nu sunt eficiente pentru stadiile incipiente ale bolii, atunci când manifestările încă nu şi-au făcut apariţia. De aceea, cercetătorii fac eforturi pentru a dezvolta medicamente care să poată fi administrate cu succes încă de la depistarea celor mai mici leziuni ale creierului.

Reguli de viaţă pentru a proteja memoria

Un studiu publicat în „Jurnalul Asociaţiei Medicale Americane" arată că persoanele care adoptă o alimentaţie sănătoasă şi care fac exerciţii fizice în mod regulat reduc cu 50 la sută riscul de a dezvolta demenţă la un moment dat în ­cursul vieţii. Aşadar, mai ales persoanele cu predispoziţie către maladia Alzheimer ar trebui să consume mai mult peşte (o sursă importantă de acizi graşi Omega 3), fructe, legume şi alte alimente bogate în antioxidanţi, în vitaminele B6, B12 şi acid folic. În plus, este indicat să se evite pe cât posibil grăsimile de orgine animală. De asemenea, pentru a evita instalarea demenţei, se recomandă să se facă cel puţin 30 de minute de exerciţii moderate pe zi, preferabil în aer liber, să se respecte timpul alocat odihnei şi somnului, precum şi menţinerea creierului activ cu ajutorul unor activităţi cum sunt cititul, învăţarea unei limbi străine sau jocurile de tip puzzle.

Specialistul nostru

Dr. Radu Braga
cercetător în neuroştiinţe Universitatea de Medicină "Carol Davila", Bucureşti

Leziunile cerebrale specifice bolii Alzheimer au fost descrise pentru prima dată cu ajutorul microscopului ca având aspectul unor plăci de amiloid. Acestea pot avea dimensiuni, localizare şi expresie funcţională variabilă. De circa trei ani, leziunile cerebrale au putut fi depistate şi prin tehnici imagistice de IRM (imagistică prin rezonanţă magnetică) cu rezoluţie înaltă şi PET (tomografie cu emisie de pozitroni). Evident, depistarea demenţei în stadiu incipient permite instituirea precoce a tratamentului şi încetinirea progresiei bolii.

Statistică

Demenţa afectează peste 24 de milioane de oameni din întreaga lume.

Sănătate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite