De ce este periculoasă menopauza precoce

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Adresează-te unui ginecolog încă din prima lună de absenţă a menstruaţiei, pentru a depista din timp menopauza precoce
Adresează-te unui ginecolog încă din prima lună de absenţă a menstruaţiei, pentru a depista din timp menopauza precoce

Când fertilitatea femeii apune înainte de vreme, adică până în 45 de ani, dispare efectul protector pe care hormonii estrogeni îl au asupra vaselor de sânge şi asupra oaselor. Află cu ce riscuri este asociată menopauza timpurie.

Menopauza, indiferent că este timpurie sau normală, se instalează atunci când se epuizează rezerva de foliculi dobândită la naştere (din foliculi se formează ovulele) şi când ovarele nu mai produc hormoni. În consecinţă, femeia nu mai poate concepe copii. Aşadar, infertilitatea nu este reversibilă, spre deosebire de alte situaţii în care menstruaţia dispare (amenoree), dar, cu ajutorul unui tratament, ovarele pot deveni din nou funcţionale şi pot elibera ovule. Tocmai pentru a verifica dacă este vorba, într-adevăr, despre menopauză precoce sau despre o întrerupere a menstruaţiei (amenoree) cu diverse cauze, sunt necesare investigaţii hormonale şi o ecografie.

Favorizează cistitele

Prin aceleaşi bufeuri, prin aceleaşi transpiraţii nocturne şi prin aceeaşi irascibilitate trec şi femeile care intră la menopauză înainte de 45 de ani, şi cele care ajung în această etapă la vârsta firească. De asemenea, aceeaşi predispoziţie către cistite, ca urmare a atrofierii vezicii urinare (protejată de estrogeni) şi către uscăciune vaginală (mucoasa vaginală este şi ea afectată de deficitul estrogenic) este întâlnită la ambele categorii de femei. Un inconvenient major în caz de menopauză timpurie este acela că femeile care îşi doresc copii nu-i mai pot avea odată ce ea s-a instalat. Cum unele femei amână momentul concepţiei, menopauza precoce va crea mari suferinţe.

Dispare efectul de protecţie a vaselor

Hormonii feminini estrogenici sunt foarte importanţi pentru sănătatea vaselor de sânge. Ei le menţin elasticitatea şi previn depunerile de grăsimi care îngroaşă pereţii arteriali şi care duc la infarct ori la accident vascular cerebral. Aceiaşi hormoni menţin în limite normale nivelul homocisteinei. Dacă nivelul acestui aminoacid creşte, el afectează pereţii vaselor sanguine şi favorizează formarea cheagurilor şi apariţia aterosclerozei. Efectul protector al estrogenilor se menţine chiar şi atunci când femeile au aceiaşi factori de risc pentru bolile cardiovasculare cu ai bărbaţilor: fumat, obezitate, istoric familial de afecţiuni cardiovasculare şi nivel crescut al colesterolului „rău". Statisticile arată că o femeie care intră timpuriu la menopauză are un risc dublu de a suferi un infarct sau un atac cerebral, comparativ cu o femeie a cărei fertilitate apune după vârsta de 47 de ani.

Oasele se subţiază

Riscul de a dezvolta osteoporoză este mult mai mare în cazul femeilor care intră timpuriu la menopauză. Pierderea densităţii minerale osoase este influenţată în mod direct de scăderea nivelului estrogenilor. Menopauza precoce presupune o scădere a densităţii osoase de la o vârstă mai tânără, prin urmare osteoporoza are toate şansele să se instaleze. Probabilitatea de a face această boală creşte dacă există şi factori de risc precum supraponderalitatea, fumatul, sedentarismul, istoricul familial de osteoporoză şi aportul redus de calciu şi de vitamina D.  

Risc mai mare şi de cancer de colon

Un studiu condus de profesorul Ruth MacDonald de la Universitatea din Columbia, SUA, şi publicat în anul 2004 sugera că estrogenii ar oferi protecţie şi împotriva cancerului de colon. Câţiva ani mai tâziu, un alt studiu, realizat tot de cercetători americani, de data aceasta de la  Universitatea „California de Sud", a întărit ipoteza conform căreia între estrogeni şi acest tip de cancer există o legătură. Specialiştii au observat că femeile cu vârste sub 50 de ani diagnosticate cu cancer de colon au o rată de supravieţuire mai mare decât bărbaţii tineri cu aceeaşi maladie. Odată cu intrarea la menopauză şi, deci, cu reducerea nivelului estrogenilor, acest avantaj dispare, potrivit studiului american.

Poate favoriza maladia Alzheimer

Hormonii estrogenici protejează sistemul nervos central împotriva degenerării şi instalării demenţei senile, au observat specialiştii Universităţii „California" din Los Angeles (UCLA) în urma unui studiu efectuat în anul 2008. După instalarea menopauzei, acest beneficiu dispare, crescând riscul instalării maladiei Alzheimer, mai ales la femeile care au istoric familial de boală. Cu atât mai mult, cele care intră la menopauză precoce beneficiază şi mai puţini ani de efectul neuroprotector al estrogenilor.

Recomandare: Discută cu medicul despre beneficiile vs. riscurile substituţiei hormonale.

Specialistul nostru

Dr. Alexandra Crişan
medic primar obstetrică-ginecologie Spitalul Clinic Filantropia

Riscul de boli cardiovasculare al femeilor care intră la menopauză precoce poate fi diminuat cu ajutorul terapiei de substituţie hormonală dacă este începută înainte de instalarea primelor simptome. Hormonoterapia cu estrogeni sau combinaţia de estrogeni cu progesteron reduce şi riscul de osteoporoză, mai ales dacă este asociată cu un aport adecvat de calciu şi de vitamina D. Riscurile terapiei sunt mai mici la femeile cu menopauză precoce decât la celelalte, însă fiecare trebuie să decidă singură, după ce este informată corect de către medicul ginecolog, dacă doreşte sau nu să facă acest tratament, comparând beneficiile şi riscurile lui. Decizia de a recurge la substituţia hormonală trebuie să fie influenţată de severitatea simptomelor şi de factorii de risc pentru osteoporoză, boli cardiovasculare şi pentru cancer de sân (istoric familial, obezitate etc.). Hormonoterapia administrată pe o perioadă scurtă este mai sigură decât cea de lungă durată.


Sănătate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite