De ce e bine să iei calciu

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Calciul care ajunge în organism prin alimentație poate fi insuficient absorbit de organism. Din acest motiv, în perioadele de creștere, în sarcină sau după instalarea menopauzei, suplimentele de calciu pot fi necesare.

Necesarul zilnic de calciu ­este de 800 mg pentru copii, de 1.000 mg pentru un adult și de 1.200-1.500 mg pentru adolescenți, pentru femeile însărcinate și pentru persoanele de peste 50 de ani. Calciul ajunge în organism prin intermediul alimentelor de origine animală, cum sunt lactatele și peștele, dar și spanacul și broccoli sunt surse importante.

După vârsta de 50 de ani, capacitatea organismului de a absorbi calciul scade, ca și abilitatea lui de a-l fixa la nivelul oaselor. Pentru a uşura aceste procese, calciul trebuie luat împreună cu 800 de unități internaționale (U.I.) de vitamina D
zilnic.

Atenție la doza zilnică!

Suplimentele alimentare conțin calciu legat de citrat, de gluconat, de lactat sau de carbonat. O tabletă de 500 mg de citrat de calciu, de exemplu, conține 200 mg de calciu propriu-zis.

Acesta poartă numele de calciu elemental și de el trebuie să se țină cont în momentul în care se calculează doza zilnică. Există și calciu obținut din corali sau din cochilie de scoică, însă poluarea mărilor pune sub semnul întrebării siguranța utilizării lui.

Cum se iau ­suplimentele

Citratul de calciu se poate lua în orice moment al zilei, pentru că asigură un mediu acid, necesar absorbţiei mineralului. Carbonatul de calciu creează un mediu alcalin, mai puţin propice absorbţiei, de aceea trebuie luat după masă, atunci când alimentele stimulează secreţia gastrică.

Specialistul nostru
Prof. dr. Gheorghe

Mencinicopschi Directorul  Ştiinţific
al Institutului de Cercetări
Alimentare Bucureşti


Cele mai bune suplimente de calciu sunt cele în care mineralul este legat de citrat şi de lactat, cu o biodisponibilitate maximă, adică o utilizare la maximum a mineralului în respectiva combinaţie. Cele mai bune surse de calciu rămân, însă, tot iaurtul, sana şi chefirul, în formă naturală. Acestea conţin atât calciu sub formă de lactat, cât şi vitamina D3, necesară absorbţiei mineralului.

Şi peştele este o sursă bună de calciu, mai ales sardinele conţinând un raport fiziologic calciu-fosfor. Fosforul se găseşte în exces în dieta omului modern, în preparatele de carne bogate în fosfaţi şi în sucurile acidulate. Acesta inhibă absorbţia calciului.

Sănătate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite