Cum se poate trata vertijul

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Poziţiile incomode la birou  pot conduce  la apariţia vertijurilor
Poziţiile incomode la birou pot conduce la apariţia vertijurilor

Fiecare dintre noi s-a confruntat la un moment dat cu vertijuri. Acestea pot fi probleme de moment, dar atunci când persistă, tratarea lor ţine, în primul rând, de stabilirea corectă a cauzelor ce le determină.

O serie de dezechilibre ale organismului, precum cele date de anemie, hipoglicemie sau de tensiunea mică, sunt cauze frecvente ale vertijului, alături de posturile nepotrivite în timpul somnului şi de problemele de vedere. Prin urmare, corectarea acestor probleme are ca efect şi dispariţia vertijurilor.

Analgezicele pot fi indicate

Foarte des, vertijul este asociat cu migrenele. Practic, 70 la sută din pacienţii cu migrenă reclamă vertij de diferite intensităţi. Acestea pot apărea atât în timpul crizelor de migrenă, cât şi între acestea.

De aceea, în unele cazuri, vertijul este considerat un simptom al migrenei cu aură. Aceasta poate dura de la câteva minute până la câteva ore şi este însoţită de zgomot în urechi, ameţeală şi de vomă. În aceste cazuri, tratamentul migrenei asigură dispariţia senzaţiei de vertij.

Cu acest scop, se folosesc analge­zice, antispasmodice, medicamente cu efect vasoconstrictor. Atunci când apar semne clare de vertij cu migrenă, medicii pot recomanda medicamente ce normalizează funcţia echilibrului sistemului nervos cen­­­­­tral şi irigarea cu sânge a urechii interne.

Când urechea nu funcţionează bine

Urechea internă este cea care răspunde de echilibrul organismului şi de poziţionarea noastră în spaţiu, iar defectele apărute la nivelul acestui organ sunt vinovate pentru vertij.

Dar câteva exerciţii simple pot contribui la îndepărtarea acestora. O problemă la urechea stângă poate face creierul să primească informaţii că te mişti către dreapta, deşi ochii, de exemplu, îţi arată clar că stai în picioare fără să te mişti.

Cu alte cuvinte, vertijul vestibular apare atunci când creierul primeşte informaţii distorsionate de la urechea internă. Acelaşi lucru este valabil şi în caz de „vertij poziţional", care apare în timpul mişcării. Pentru a trata acest tip de vertij, antrenează-ţi creierul astfel încât să se adapteze la tulburările urechii interne, iar în câteva luni, uneori ani, vertijul dispare.

Exerciţiile ajută creierul să se adapteze

Expunerea sistematică la semnale eronate primite de la urechea internă ajută creierul să se adapteze, astfel încât să nu mai fie derutat de informaţiile distorsionate primite din mediu.Dar, fiindcă vertijul apare doar în cazul anumitor mişcări, tratamentul constă în reproducerea respectivelor mişcări.

Prin urmare, exerciţiile trebuie alese astfel încât să provoace o criză de vertij. Pentru a le mări eficienţa, trebuie să le faci ţinând ochii deschişi. Poate fi vorba despre rotiri ale capului, despre ridicări bruşte sau întoarceri rapide ale întregului corp. Fiecare mişcare trebuie repetată de minimum cinci ori.

Este recomandat să reiei seriile de exerciţii de două ori pe zi, de preferinţă dimineaţa şi seara. În cele mai multe cazuri, după practicarea exerciţiilor, vertijul se ameliorează şi poate chiar să dispară după aproximativ două luni.

Dieta ajută la înlăturarea simptomelor vertiginoase

Pentru că dezechilibrele de la nivelul lichidelor din urechea internă pot genera vertij, este necesară şi o dietă specială. Ea are rolul de a reduce variaţiile de volum ale lichidului din organism.

Principalele recomandări sunt reducerea consumului de sare de bucătărie la maximum 2 g zilnic, evitarea alcoolului, deoarece scade sensibilitatea celulelor urechii interne, accentuând simptomele, şi evitarea fumatului, care nu permite oxigenarea suficientă şi determină înrăutăţirea simptomelor.

Specialistul nostru

Dr. Radu Leon George medic de familie, competenţă în fiziokinetoterapie

Tratamentul vertijului constă în tratamentul cauzei şi simptomelor. Dacă este dat de spondiloza cervicală, se recurge la balneofizioterapie şi la antiinflamatorii. .Dacă e vorba de sindrom vertebrobazilar, se recomandă „fluidizante" sanguine şi vasodilatatoare.Dacă e vorba de o afecţiune psihiatrică, se recurge la antidepresive şi, dacă este cazul, la psihoterapie.

În cazul unei afectări neurologice, se pot utiliza antiinflamatoare, antioxidanţi, vitamine din complexul B, vasodilatatoare şi antidepresive. Este bine să fim atenţi la sănătatea dentară, la starea urechilor şi nasului, pentru a exclude o eventuală cauză a sindromului vertiginos.

Sănătate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite