Cum se complică viaţa când ai osteoporoză

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Acest „hoţ tăcut”, cum mai este numită osteoporoza, „fură” din ţesutul osos şi îl subţiază atât de mult, încât şi un traumatism minor îl poate frânge uşor. Pentru că nu provoacă durere şi niciun alt simptom, boala este rareori luată în serios. Până când încep să apară fracturile.

Demineralizarea osoasă care caracterizează osteo­poroza se produce lent, timp de mai mulţi ani şi fără niciun semn. Oasele nu dor, iar mersul şi activităţile fizice nu sunt modificate în tot acest răstimp. Sunt motive suficiente pentru ca persoanele afectate să nu se gândească la boală şi să nu se mobilizeze pentru a o diagnostica din vreme.

Fracturile se produc foarte uşor

În cele mai multe cazuri, bolnavii află că au osteoporoză abia atunci când apare complicaţia ei majoră: fractura. „Cel mai frecvent, fracturile apar la nivelul coloanei vertebrale şi la cel al oaselor lungi, cum ar fi antebraţul. Mai puţin frecvente sunt fracturile de şold, care duc deseori la complicaţii şi la deces", spune medicul Cătălin Codreanu, directorul Centrului de Boli Reumatismale „Dr. Ion Stoia" din Bucureşti.

A te feri pe cât posibil de traumatisme, mergând cu atenţie sau purtând încălţăminte antiderapantă iarna, nu este suficient ca să previi fracturile atunci când ai osteoporoză, întrucât aceste fracturi au o particularitate deloc de ignorat: se pot produce chiar şi atunci când cazi de la propria înălţime. A aflat cât de uşor se pot fractura oasele atunci când ai osteoporoză doamna Mariana I., care, la vârsta de 61 de ani, s-a trezit din senin cu o fractură a oaselor metatarsiene şi a oaselor mici ale gambei. „Am călcat poate strâmb, pe laterala tălpii, dar nu am suferit niciun traumatism major care să explice fractura.

Pur şi simplu, dintr-odată, nu am mai putut merge şi aveam dureri. Am făcut o radiografie, dar fractura nu s-a văzut şi am continuat analizele cu un RMN. După aceea, am făcut o densitometrie şi am fost depistată cu osteoporoză. De atunci, am luat diferite tratamente şi nelipsitul calciu. Fractura s-a consolidat, dar mai am mici dureri", relatează doamna Mariana.

Este o boală invalidantă

Forma de boală cel mai frecvent întâlnită este osteo­poroza de menopauză, care se instalează ca urmare a scăderii nivelului hormonilor estrogeni. „Există o multitudine de factori de risc pentru apariţia osteoporozei. În primul rând, este important de aflat dacă cineva din familie a suferit fracturi, mai ales pe linie maternă. Fumatul, consumul exagerat de alcool, alimentaţia săracă în calciu şi în vitamina D pot să crească riscul de osteoporoză", precizează medicul.

Poliartrita reumatoidă, dar şi tratamentele îndelungate cu corticosteroizi care se prescriu pentru această boală şi nu numai sunt factori de risc pentru demineralizarea osoasă. „Am aflat târziu că poliartrita de care sufeream de mulţi ani şi corticosteroizii pe care-i luam pot să provoace osteoporoză. În 1989, am făcut o fractură de gleznă şi medicul care m-a operat mi-a spus atunci că am osteoporoză. Am făcut un tratament câteva luni. Nu ştiam că boala este atât de gravă până în 2005, când, în urma unui masaj mai puternic, a început să mă doară foarte tare bazinul şi abia dacă mă mai puteam deplasa. Am crezut că este vorba de sciatică, dar pe radiografie s-a văzut o fractură. Singurul mod prin care se putea vindeca era să stau complet imobilizată la pat.

Am rămas în spital din martie până la sfârşitul lui mai şi nu mă puteam ridica, pentru că aveam dureri cumplite în zona bazinului şi în lungimea piciorului, până în călcâie", povesteşte doamna Magdalena G., acum de 68 de ani. După două luni de tratament, a reuşit să se ridice din pat şi a trebuit să înveţe, din nou, să meargă.

Razele X oferă un diagnostic sigur

Densitatea oaselor se măsoară prin intermediul investigaţiei DEXA. Deşi foloseşte raze X, doza de iradiere este mică şi nu prezintă pericol. Mai accesibilă, dar nu la fel de exactă ca DEXA, este densitometria cu ultrasunete, prin care se evaluează calitatea osoasă în regiunea călcâiului. Doamna Maria D., în vârstă de 69 de ani, ar fi putut depista şi trata mai din timp osteoporoza dacă investigaţia de rutină cu ultrasunete pe care a efectuat-o ar fi fost mai precisă.

Au trecut mulţi ani până când a fost îndrumată către DEXA şi a fost diagnosticată, însă boala era atunci într-un stadiu avansat. „Am urmat timp de un an tratamentul pentru osteoporoză şi acum am grijă să fac în fiecare an această analiză, să văd dacă boala a mai evoluat", povesteşte doamna Maria.

Şi bărbaţii pot fi afectaţi

În ciuda faptului că această boală este privită ca una caracteristică femeilor, trebuie menţionat că ea nu este rară la bărbaţi. „După vârsta de 65-70 de ani, aproximativ un bărbat din cinci face osteoporoză, ceea ce nu este deloc puţin. Din cauza acestui mit cu privire la prevalenţa scăzută în rândul bărbaţilor, osteoporoza se diagnostichează anevoios şi tardiv la ei", spune dr. Cătălin Codreanu.

La primele semne de instalare a menopauzei, aportul de calciu şi de vitamina D trebuie să crească pentru a preveni demineralizarea oaselor.

Stadiu avansat: După apariţia primei fracturi, boala este mai greu de tratat.

Sănătate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite