Cum putem trata insolaţia fără riscuri

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Deshidratarea şi statul în soare timp îndelungat, cu capul descoperit, conduc, inevitabil, la insolaţie. Iată ce măsuri trebuie să iei pentru a evita complicaţiile!

Potrivit medicilor, insolaţia apare atunci când, pe fondul căldurii exagerate, vasele de sânge se dilată, iar la nivelul scoarţei cerebrale începe să se acumuleze lichid (edem cerebral). Cele mai multe persoane nu conştientizează că sunt în pericol de a ­face insolaţie, deoarece simptomele se instalează treptat. În plus, cele mai multe semne specifice insolaţiei apar frecvent în anotimpul cald din cauza temperaturilor ridicate.

În fazele de început, apare starea de moleşeală însoţită de durere de cap, ameţeală, fotofobie şi de tulburări de echilibru. După două-trei ore, pot apărea şi vărsături, însă nu sunt însoţite de greaţă. În cazurile mai complicate, pe lângă simptomele obişnuite, poate apărea starea de confuzie însoţită de pierderea cunoştinţei. Persoana afectată de insolaţie este uşor de recunoscut, deoarece este roşie la faţă, are pielea fierbinte şi prezintă frisoane.

Adăposteşte-te în spaţii răcoroase

Dacă te afli în bătaia soarelui de mai multe ore şi ai unul dintre simptomele enumerate, trebuie să te adăposteşti într-o încăpere răcoroasă sau ventilată. De alfel, primul ajutor în caz de insolaţie constă în mutarea persoanei din bătaia soarelui. Dacă eşti departe de casă, intră într-un magazin şi cere ajutor. Pentru început, se recomandă aplicarea unei comprese reci la nivelul capului, pentru a reduce edemul cerebral. Dacă te afli în apropiere de casă, roagă un membru al familiei sau un prieten să te înfăşoare într-un cearşaf care, în prealabil, a fost înmuiat în apă.

Acesta are rolul de a scădea temperatura corpului, care, în cazul insolaţiei, poate ajunge şi la 40 de grade Celsius. Chiar dacă răcorirea corpului este o măsură de bază, duşurile foarte reci trebuie evitate, deoarece o diferenţă mare de temperatură, generează şoc termic, iar acesta poate duce la stop cardiac. Dacă nu ai un cearşaf la îndemână, pulverizează apă pe corp la fiecare zece minute. În apă se pot pune şi câteva frunze de mentă, deoarece are efect răcoritor. Deşi multe persoane preferă să utilizeze cuburi de gheaţă pentru a se ­răcori, medicii totuşi nu le recomandă.

Atenţie la poziţia corpului!

Potrivit recomandărilor medicale, ambulanţa trebuie solicitată mai ales atunci când persoana afectată de insolaţie şi-a pierdut cunoştinţa sau este confuză ori delirează. În timp ce se aşteaptă Salvarea, bolnavul trebuie aşezat pe lateral (poziţie de siguranţă) pentru a preveni aspirarea vomei. În stare de inconştienţă, sfincterul gastric se relaxează, iar conţinutul din stomac poate fi vărsat, iar apoi aspirat în plămâni.

Atenţie: Primele semne de insolaţie sunt lipsa setei şi senzaţia de moleşeală.

Nu bea apă prea rece

Corpul trebuie să revină treptat la temperatura normală (36-37 de grade Celsius) şi, de ­aceea, este bine să se evite rehidratarea cu apă foarte rece. Aceasta se poate face cu compot ori cu ceai călduţ de mentă sau de romaniţă, care, potrivit specialiştilor, hidratează ­într-un timp mai scurt decât apa.

În plus, menta are efect revigorant. De asemenea, un alt mod de rehidratare la îndemână este consumul de fructe zemoase de sezon, precum piersici, pere sau prune. Potrivit medicilor, rehidratarea se mai poate face şi cu ajutorul unor prafuri speciale ­pentru rehidratare rapidă.

Specialistul nostru
Dr. Călin Ciubotaru
medic de familie

Insolaţia este o problemă destul de severă şi, de aceea, nu trebuie tratată cu neglijenţă. În general, cele mai multe persoane se confruntă cu forme uşoare de insolaţie, care se manifestă prin durere de cap şi prin stare de moleşeală. Dacă staţi mai multe ore în soare, fără să aveţi capul acoperit, sunteţi pasibili de insolaţie.

Aceasta este uşor de recunoscut, deoarece, pe lângă banala durere de cap, apar starea de greaţă, vărsăturile şi fotofobia. Prin urmare, în momentul în care manifestaţi astfel de simptome, adăpostiţi-vă într-o încăpere răcoroasă, beţi multă apă, pentru rehidratare, şi luaţi medicamente pentru scăderea febrei. Dacă starea de sănătate nu se îmbunătăţeşte, mergeţi la medic, deoarece pot apărea complicaţii.

În cazul în care  persoana cu insolaţie îşi pierde cunoştinţa, cheamă Salvarea.

Sănătate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite