Cum «păcălesc» românii bătrâneţea

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Cel mai mult contează tinereţea spiritului, se spune. Însă ce facem atunci când ridurile încep să sape adânc în obraz, iar stima de sine începe să aibă de suferit? Putem recurge la metode neinvazive prin care efectele trecerii timpului pot fi şterse de pe chip şi, mai ales, prin care se poate adăuga un plus de ani vieţii şi de viaţă anilor. 

Primele lucruri care ies în evidenţă atunci când o întâlneşti pentru prima dată pe Ioana Crăciunşi sunt energia şi pofta de viaţă. La cei 83 de ani ai săi, Ioana povesteşte cu patimă despre viaţa ei, o viaţă simplă şi normală pe care încă o mai trăieşte cu intensitate. Timpul a încetat să-şi mai pună amprenta pe chipul ei în ultimii zece ani, de când a început tratamentul pentru longevitate activă cu Gerovital, asociat cu fizioterapie, masaj şi cu gimnastică. „Fac tratamentul cu Gerovital injectabil atunci când sunt la Institutul «Ana Aslan», de câte două ori pe an, şi continuu terapia şi acasă, cu pastile. Aceasta se face timp de o lună, cu o lună pauză, după care se reia. Ce pot să vă spun este că după doar jumătate de an de tratament am observat că părul meu nu mai albeşte şi că mi s-a îmbunătăţit vederea. Purtam ochelari de tânără, însă acum pot citi şi fără ei", povesteşte Ioana Crăciunşi.

Starea de sănătate a Ioanei Crăciunşi  este periodic ţinută sub observaţie  de medicul Gabriel Ioan Prada



Activi şi la 90 de ani

Terapiile pentru longevitate au în vedere în primul rând menţinerea pentru cât mai mult timp a independenţei unei persoane în vârstă prin capacitatea de a lua propriile decizii şi menţinerea capacităţii ei de a se implica activ în diversele aspecte ale vieţii. „Unul dintre obiectivele terapiei elaborate de doamna prof. Ana Aslan este acela de a adăuga viaţă anilor. Mai exact, este vorba despre o longevitate activă, adică de o vârstă cronologică înaintată, dar fără dizabilităţi majore care să afecteze capacitatea funcţională a persoanei respective", explică medicul primar geriatrie şi gerontologie Gabriel Ioan Prada de la Institutul Naţional de Gerontologie şi Geriatrie „Ana Aslan".

Potrivit medicului, un astfel de tratament nu combate totuşi afecţiunile frecvente la vârste înaintate, mai ales dacă este vorba despre o persoană de 80-90 de ani, însă ajută la menţinerea capacităţilor funcţionale pentru cât mai mult timp. De altfel, şi Ioana Crăciunşi urmează, în paralel cu terapia cu Gerovital, tratamente pentru afecţiunile de care suferă: unele probleme cardiovasculare şi osteoporoză. Şi, după cum ea însăşi mărturiseşte „mă simt ca la 20 de ani: sunt foarte energică şi toată ziua trebuie să fac câte ceva".

image

Luciana Stanciu este esteticiană la un SPA privat

Trebuie să ne armonizăm «vârstele»

Potrivit specialiştilor, niciunul dintre noi nu are o singură vârstă, ci mai multe: cronologică, psihologică şi biologică. De aceea, înainte de a începe orice tratament pentru longevitate, trebuie să se facă o evaluare completă, atât medicală generală, cât şi de geriatrie. „Analizele şi investigaţiile necesare sunt cele care concură la urmărirea unor aşa-numite ţinte antiaging: balanța hormonală, cea minerală, balanţa antioxidanţilor şi statusul nutriţional. Pe baza tuturor testelor, specialistul stabileşte vârstele psihologică, metabolică şi biologică. Aceastea sunt de fapt, din punct de vedere al noţiunii de antiaging, vârstele reale ale individului, cele care determină speranţa sa de viaţă ca bază de pornire în perspectiva unei longevităţi active", spune medicul primar gerontolog Adrian Stănescu de la Clinica „Sansage" din Bucureşti.

Astfel de investigaţii a făcut şi I.T. înainte de a începe un tratament personalizat de longevitate activă. „Am început terapia la vârsta de 70 de ani, iar atunci vârsta mea biologică era de 75 de ani. Acum, după doi ani de medicaţie specifică, asociată cu tratamente corporale şi faciale şi după o schimbare a stilului de viaţă cu un regim hipocaloric şi după renunţarea la fumat, vârsta biologică actuală este de 68 de ani", mărturiseşte I.T. Într-o primă fază, ea a urmat un program de şase luni, iar acum face terapii pentru întreţinere la fiecare trei luni.

image

Mirela Ilie face lunar masaj facial

Detoxifiere la SPA

Şi în cazul procedurilor antiîmbătrânire practicate în centrele SPA se face o evaluare generală înainte de a se stabili un tip de tratament. „Tratamentele antiîmbătrânire oferite de un SPA vizează mai ales prevenirea, dar şi combaterea efectelor îmbătrânirii asupra corpului, fie că acestea se materializează în cearcăne, retenţie de apă, surplus de greutate, riduri sau pierderea tonusului pielii", spune esteticiana Luciana Stanciu de la Eden SPA. Mirela Ilie a început un astfel de program în urmă cu doi ani, după ce împlinise vârsta de 35 de ani, când a observat că ridurile încep să se accentueze şi când a apărut celulita după naştere. „În urma consultaţiei, mi s-a recomandat un pachet anticelulitic şi de tonifiere, iar acum merg o dată pe lună pentru un masaj şi pentru un tratament facial. Am făcut şi o cură de detoxifiere, iar rezultatele au fost excelente atât din punct de vedere fizic, cât şi energetic", spune Mirela Ilie.

Stilul de viaţă echilibrat, parte a terapiei

Medicul Adrian Stănescu spune că este greşit ca prin terapie antiaging să se înţeleagă o „cosmetizare" exterioară. O astfel de terapie începe prin stabilirea unui regim alimentar individualizat, prin adoptarea unui stil de viaţă sănătos, cu mişcare regulată şi cu scăderea nivelului de stres. „Terapia include şi corectarea deficienţelor indicate de evaluarea hormonală, minerală şi a antioxidanţilor şi medicaţie specifică precum cea hipolipemiantă, antioxidantă sau eutrofică", mai spune medicul Adrian Sănescu. Pentru îmbunătăţirea tonusului general şi a aspectului fizic, se pot face şi tratamente corporale sau faciale.

Procedurile se repetă periodic

image

Indiferent de tipul de terapie antiîmbătrânire ales, este important ca aceasta să aibă continuitate. „Ne menţinem tinereţea şi frumuseţea prin ceea ce facem zi de zi. În lupta împotriva îmbătrânirii trebuie să ai perseverenţă, iar tratamentele profesionale antiaging trebuie susţinute de o disciplină de viaţă care să includă o dietă sănătoasă, exerciţiu fizic, îngrijire zilnică a pielii şi momente de relaxare", spune Andrei Simion (foto), director la Orhideea SPA.

Pont

O terapie antiîmbătrânire minimală se poate realiza printr-un stil de viaţă sănătos.

image
Sănătate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite