Cum ne afectează schimbările de vreme

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Dacă suferi de dureri articulare, evită să te expui frigului şi umezelii
Dacă suferi de dureri articulare, evită să te expui frigului şi umezelii

În această perioadă, somnolenţa, tulburările de concentrare, migrenele, precum şi durerile articulare sunt câteva dintre neplăcerile frecvente aduse de trecerea la alt anotimp.   

Meteosensibilitatea este de trei ori mai frecventă în cazul femeilor decât în ccazul bărbaţilor. Şi mai afectate sunt persoanele care locuiesc la oraşe, din cauza faptului că acestea îşi desfăşoară activitatea în spaţii închise, lipsite de lumină naturală, iar organismul lor se adaptează din ce în ce mai greu la condiţiile instabile ale vremii.

Bolnavii cronic au risc crescut

Bolnavii psihic, persoanele care au afecţiuni cardiace şi reumatismale sunt categoriile cele mai afectate de meteosensibilitate. Chiar şi aşa, specialiştii afirmă că toţi putem fi sensibili într-o oarecare măsură la condiţiile climatice schimbătoare.

Simptomele diferă însă de la o persoană la alta şi sunt intensificate odată cu înaintarea în vârstă şi în funcţie de gravitatea posibilelor afecţiuni. Manifestările pot include un tablou simptomatic variat: hipertensiune arterială, probleme circulatorii, dureri de cap, stări de epuizare fizică, somnolenţă, depresii, stare de ameţeală, dificultăţi de concentrare, insomnie, dureri osteoarticulare.

Dispoziţia proastă, tratată în aer liber

Pentru a combate schimbările de dispoziţie care apar în aceste perioade, cea mai simplă metodă constă în expunerea la soare în zilele frumoase sau în practicarea unei activităţi fizice în aer liber.

Cardiaci, atenţie la tratament!

Şi în cazul persoanelor care suferă de afecţiuni cardiace, plimbările în aer liber sunt benefice, deoarece îmbunătăţesc circulaţia sanguină şi, implicit,
jută organismul să facă un efort mai mic de adaptare. Specialiştii atrag atenţia că presiunea atmosferică joasă întâlnită în această perioadă creşte riscul de apariţie a anginei pectorale şi a aritmiei. Pentru a combate neplăcerile cauzate de vreme rea, este indicat ca tratamentul medicamentos al cardiacilor să fie ajustat de către medic.

Simptomele artritei se acutizează

Din cauza vremii reci şi umede, persoanele cu afecţiuni articulare resimt o acutizare a simptomelor. Uneori, durerea şi inflamaţia articulară pot cauza anchilozarea temporară a unor articulaţii. Soluţia constă în creşterea dozelor de medicamente antiinflamatoare şi antalgice, dar şi în administrarea suplimentelor cu efect de protejare a articulaţiilor.

Dureri accentuate în caz de fracturi

Durerile articulare pot apărea chiar cu câteva zile înainte de schimbărea condiţiilor meteorologice, mai ales dacă acestea se manifestă prin frig şi umezeală. Aceste dureri sunt accentuate la persoanele care au traumatisme articulare sau care au avut în trecut fracturi vindecate.

Specialistul nostru
Daniela Opriş medic specialist medicină internă, Spitalul Clinic „Sf. Maria"

Meteosensibilitatea reprezintă receptivitatea crescută a unor afecţiuni sau organe la perturbările atmosferice. De obicei, se manifestă prin agravarea unor suferinţe anterior existente, lucru perceput mai ales de persoanele de sex feminin. Cea mai frecventă suferinţă articulară, artroza (caracterizată în principal prin degradarea progresivă a cartilajului articular) este de foarte multe ori agravată de vremea nefavorabilă.

În momentul apariţiei durerilor articulare pot fi folosite medicamente antialgice de tipul paracetamolului sau antiinflamatoarelor nesteroidiene.

Sănătate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite