Controverse privind nanobacteriile

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Sunt atât de mici, încât este greu de crezut că pot avea un impact major. Şi, totuşi, s-a dovedit că nanobacteriile, printre primele organisme de pe Pământ, sunt implicate în apariţia unor boli uneori fatale.

În urmă cu aproape 30 de ani, atunci când au fost descoperite în culturi de sânge uman şi de bovine, se credea că este imposibil ca aceste particule, numite acum nanobacterii, să fie cu adevărat vii. Aceasta deoarece dimensiunea lor ­este sub limita cunoscută de existenţă a vieţii (cel puţin 200 de nanometri), astfel încât să se poată forma un lanţ ADN. Au existat chiar voci care susţineau că nanobacteriile sunt de fapt cristalizări ale mineralelor şi ale moleculelor organice, de aceea sunt cunoscute şi sub denumirea de „nanoparticule calcifiate".

Cu toate acestea, cercetătorii au descoperit că aceste particule sunt capabile să se înmulţească în anumite medii de cultură, replicându-se autonom. Totuşi, deşi acest lucru ar putea fi o dovadă că nanobacteriile sunt într-adevăr organisme vii, replicarea poate fi pusă pe seama unor procese chimice sau fizice. În plus, în ­urma testelor de laborator, nu ­s-au putut identifica proteine sau material genetic în interiorul nanobacteriilor. Şi, astfel, aceste particule rămân încă o enigmă în lumea ştiinţifică, deşi există certitudinea că sunt implicate în declanşarea unor boli.

Asociate cu ­afecţiuni severe

De-a lungul timpului, studiile au arătat că prezenţa nanobacte­riilor în organism poate fi aso­ciată cu probleme serioase de sănătate, precum dezvoltarea calculilor renali şi a celor prezenţi în vezica biliară, a anevrismului (dilatare a peretelui unui vas sanguin) sau a cancerului ovarian. Implicarea acestora în apariţia unor boli a fost descoperită în anul 1998, când cercetătorii au observat că în jurul particulelor de nanobacterii se formează cruste de fosfat de calciu, acestea jucând un rol în apariţia pietrelor la rinichi.

De asemenea, acestea au fost depistate şi în ţesutul unor femei cu cancer ovarian. Mai mult, alte studii au arătat că nanobacteriile sunt prezente şi în cazul persoanelor care se confruntă cu ateroscleroză (calcifierea arterelor), cu artrită reumatoidă, cu adenom de prostată sau chiar cu oboseală cronică.

Reacţionează la antibiotice

După ce au descoperit nanobacterii în organismul unor persoane cu calculi renali sau biliari, specialiştii au decis să aplice un tratament cu antibiotice.

Astfel, s-a observat că numărul nanobacteriilor a scăzut semnificativ. Acest lucru ar putea fi încă o dovadă că nanobacteriile sunt microorganisme vii. Şi, totuşi, problema rămâne controversată.

Cercetările continuă

În prezent, se fac cercetări pentru a descoperi cu exactitate în ce măsură contribuie prezenţa acestor organisme la dezvoltarea tuturor afecţiunilor în care apar probleme de calcifiere şi mecanismul lor de acţiune în ceea ce priveşte instalarea acestor boli.

O altă întrebare la care momentan nu există un răspuns este dacă nanobacteriile se transmit precum virusurile, fiind o problemă de natură infecţioasă.

Ciudat: Noi cercetări arată că nanobacteriile ar putea avea origini extraterestre.

Specialistul nostru
Conf. dr. Irina Codiţă
Şef Laborator Infecţii Nosocomiale Institutul „I. Cantacuzino"

„Nanobacteriile" sau „nanoparticulele calcifiante" constituie unul dintre subiectele controversate şi încă incomplet elucidate ale ştiinţei contemporane. Acestea sunt nişte particule rotunde, cu diametrul de 100 de nanometri sau mai mici. Potrivit cercetătorilor finlandezi, nanobacteriile pot fi considerate entităţi vii, prezente în mod normal în organismul uman, sub diferite forme, potenţial periculoase pentru sănătate.

Astfel, tratamentele cu antibiotice s-au dovedit eficiente împotriva nanobacteriilor descoperite în pietrele de la rinichi şi de la vezica biliară. Totuşi, există încă rezerve privitoare la posibilitatea ca entităţile cu dimensiuni de 5-100 de ori mai mici decât bacteriile obişnuite să poată conţine suficientă informaţie genetică pentru funcţiile de bază ale vieţii. Din punct de vedere medical, problema cu adevărat importantă este capacitatea acestor nanoentităţi de a cauza boala şi cum poate fi aceasta tratată.

Nanobacteriile pot fi de până la 100 de ori mai mici decât microbii obişnuiţi.

Sănătate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite