Chirurgia ochiului cu laser excimer

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Tehnicile moderne care utilizează laserul pentru a corecta rapid defectele de vedere câştigă din ce în ce mai mult teren. Astfel, în scurt timp, ochelarii şi lentilele de contact ar putea fi de domeniul trecutului.

Sculptarea corneei este metoda modernă prin care se pot corecta defectele de vedere cu ajutorul laserului. În funcţie de numărul de dioptrii (mărimea viciului de refracţie) şi de grosimea corneei, specialistul recomandă una dintre cele trei metode de corectare cu laser excimer: keratectomie fotorefractivă (PRK), laser in situ keratomileusis (LASIK) sau LASEK (o combinaţie între cele două tehnici precedente).

Corectează până la 11 dioptrii

Corectarea vederii cu ajutorul laserului constă în subţierea corneei în diferite zone, la adâncimea de câţiva microni. De exemplu, în tratamentul miopiei, corneea se subţiază cu aproximativ 13 microni pentru fiecare dioptrie.

Din acest motiv, tratament­ul cu laser este limitat de grosimea corneei fiecărui pacient. În general, la europeni aceasta are, în medie, între 530 şi 550 de microni, adică 0,55 mm, fiind posibilă realizarea unor corecţii de până la -11 dioptrii.

Laserul excimer emite lumină în spectrul ultraviolet, iar cu un astfel de fascicul de lumină este bombardată corneea, realizându-se subţierea ei, fără ca aceasta să fie penetrată. În plus, aceste proceduri sunt complet computerizate şi adaptate problemelor oculare ale fiecărui pacient în parte.

LASIK, pentru ­cornee normală

În operaţia LASIK se realizează, într-o primă etapă, decuparea unui strat subţire de cornee (un volet cornean) de 100-120 microni, apoi se aplică laserul excimer şi, la final, se reaşază voletul decupat. Această tehnică se recomandă şi în cazul mio­piilor mari (până la 6-7 dioptrii) asociate sau nu cu astigmatism.

Ea poate fi folosită şi în hipermetropiile de până la 3-4 dioptrii (cu sau fără astigmatism) şi în astigmatismul simplu de 2-3 dioptrii. În toate cazurile, este foarte importantă grosimea corneei, care nu trebuie să fie mai mică de 500-510 microni. Operaţia se face sub anestezie locală cu picături, la ambii ochi în aceeaşi şedinţă. După operaţie poţi vedea bine fără ochelari, dar stabilizarea completă a vederii se observă cam la patru luni de la intervenţie.

LASEK, pentru ­cazuri speciale

Dacă în cazul procedurii LASIK se foloseşte un bisturiu automat, numit microkeratom, pentru a decupa o voletă în cornee, în cazul tehnicii LASEK se răzuieşte corneea cu ajutorul unei spatule şi apoi se intervine cu laserul excimer.

Metoda este potrivită pacienţilor cu vârste de peste 18 ani, cu miopii mai mici de -10 dioptrii, astigmatisme mai mici de 5 dioptrii sau cu hipermetropii mai mici de 4 dioptrii. În general, metoda LASEK este indicată pentru corectarea vederii la persoanele cu cornee foarte subţire şi care, din acest motiv au contraindicaţie pentru LASIK.

Metoda PRK, mai rar folosită

În cazul metodei numite keratectomie fotorefractivă (PRK), se modelează corneea prin alicarea directă a laserului pe suprafaţa ei. Cantitatea de ţesut cornean care se îndepărtează depinde de gradul viciului de refracţie (numărul de dioptrii), dar nu depăşeşte 5-10 la sută din grosimea corneei, adică echivalentul grosimii a două fire de păr uman, şi nici nu slăbeşte rezistenţa corneană. Prin PRK se corectează miopiile mici şi medii (până la 2-3 dioptrii) şi hipermetropiile până la 2-3 dioptrii, cu şi fără astigmatism.

Specialistul nostru
Dr. Adina Grigorescu

medic oftalmolog


Chirurgia corneană refractivă cu laserul excimer este cea mai frecventă procedură laser. Acest tip de laser corectează defectele de dioptrii şi pot beneficia de acest tip de procedură persoanele cu miopie, hipermetropie sau astigmatism. Tehnicile laser sunt variate (cele mai folosite sunt PRK - keratectomia fotorefractivă şi LASIK - laser in situ keratomileusis) şi funcţionează pe principiul modificării razei de curbură a corneei (prima lentilă a ochiului).

Există multiple criterii care indică sau contraindică astfel de intervenţii laser. Vârsta este un criteriu important - pacienţii trebuie să aibă peste 18-20 de ani şi dioptriile să nu se fi modificat în ultimii doi ani. Unele afecţiuni sistemice constituie contraindicaţii pentru intervenţia laser.

 Atenție!

Diabetul, poliartrita reumatoidă şi keratoconul contraindică laserulexcimer.

Sănătate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite