Ce utilizări au celulele stem din grăsime

0
Publicat:
Ultima actualizare:

În prezent,sunt folositecu precădere în scopuri estetice, procedurile de umplere a ridurilor cu celule stem din grăsime fiind disponibile şi în România. Dar aceasta nu este singura lor utilizare.

Fără îndoială, noua frontieră a medicinei moderne o reprezintă tratamentele revoluţionare pe bază de celule stem. Majoritatea tipurilor de celule stem utilizate în prezent sunt destul de dificil de obţinut, cea mai mare concentraţie de astfel de celule găsindu-se în cordonul ombilical, în măduva osoasă şi în pulpa dentară a molarilor şi a premolarilor de lapte.

În ultimii ani, oamenii de ­ştiinţă au descoperit însă o sursă mult mai accesibilă de celule stem, şi anume ţesutul adipos. Potrivit specialiştilor, acestea au, în mare măsură, aceleaşi calităţi ca ale celulelor stem embrionare, cu excepţia capacităţii de a se diferenţia în spermatozoizi sau în ovule, pro­prietate care aparţine doar celulelor embrionare.

Estompează ridurile şi măresc sânii

Dacă până în prezent, esteticienii foloseau pentru reîntinerirea facială „fillere", adică substanţe nutritive care se injectează sub piele, de tipul toxinei botulinice şi acidului hialuronic, acum ­este disponibilă şi în România tehnica de umplere a ridurilor cu ajutorul celulelor stem din propria grăsime corporală. Avantajul acestei proceduri este că, în timp ce injecţiile cu botox sau cu colagen trebuie repetate la anumite intervale de timp, ­cele cu celule stem din grăsime au efect îndelungat, ţesutul refăcut cu ajutorul acestora îmbătrânind în mod natural.

Tot în scop estetic, celulele stem din grăsimea corporală pot fi folosite pentru mărirea sânilor, în locul implantelor de silicon. ­Potrivit specialiştilor, cu ajutorul propriei grăsimi, femeile pot ajunge la o mărire a bustului cu două cupe.

Peste 3-5 ani, vor ­regenera ţesuturi

Deşi deocamdată nu au fost aprobate de forurile americane şi de cele europene, tratamente pe bază de celule stem vor putea fi folosite în viitor în cazul unor boli grave şi pentru regenerarea oricărui tip de ţesut, cum sunt cel muscular şi cel osos.

De fapt, oamenii de ştiinţă ­deja realizează teste de laborator şi studii clinice pentru a descoperi noi tratamente ale unor ­boli cronice cu ajutorul celulelor stem din grăsime. Un astfel de exemplu este cercetarea efectuată de specialiştii de la Universitatea „California" din SUA. Medicul ­Boris Minev şi echipa sa au reuşit să atenueze simptomele sclerozei multiple cu ajutorul acestui tip de celule. În urma injectării celulelor stem din grăsime, pacienţii participanţi la studiu au avut mai puţine convulsii, iar alţii şi-au recuperat o parte din capacităţile motorii. Potrivit specialiştilor, starea de sănătate a bolnavilor a continuat să se îmbunătăţească şi la un an după intervenţie.

De asemenea, celulele stem din grăsime vor fi folosite, în următorii 3-5 ani, pentru alte afecţiuni neurologice, pentru tratarea diabetului de tip I şi chiar pentru atenuarea simptomelor bolii pulmonare obstructive cronice.

Preţ: Transplantul de celule stem din grăsime, în scop estetic, costă aproximativ 3.000 de euro.

Cum se prelevează

Grăsimea este extrasă din zonele cu cea mai mare cantitate de ţesut adipos, cum sunt coapsele, abdomenul şi şoldurile, prin procedura uzuală de liposucţie. Apoi, grăsimea este procesată prin centrifugare şi prin decantare, pentru extragerea celulelor stem. La final, acestea sunt injectate în cantităţi foarte mici în zonele care necesită tratamentul.

Specialistul nostru
Dr. Constantin Stan
medic primar medicină estetică

Prelevarea de celule stem folosite în scop estetic se face din ţesutul adipos. Este preferată această sursă deoarece grăsimea proprie are compatibilitate perfectă cu pacientul, iar organismul deţine rezerve la care poate renunţa cu uşurinţă. Grăsimea este extrasă din zona coapselor şi de pe abdomen, prin lipoaspiraţie. După recoltare, ţesutul adipos ­este filtrat de un aparat care izolează celulele stem prin sistemul numit ­Celution.

Din 250 ml de grăsime se extrag până la 5 ml de celule stem. Preferă acest tip de procedură femeile care îşi doresc o creştere moderată a volumului sânilor. Transplantul de celule stem pentru mărirea sânilor nu solicită prin greutatea adăugată nici toracele şi nici pielea.

Din 250 ml de grăsime se extrag până la 5 ml de celule stem.

Sănătate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite