Ce trebuie să ştii despre penicilină

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Înainte de a face un tratament  cu penicilină,  se recomandă  o antibiogramă
Înainte de a face un tratament cu penicilină, se recomandă o antibiogramă

Până la descoperirea primelor antibiotice, rănile infectate sau bolile infecţioase precum sifilisul erau de multe ori fatale. În aproape un secol, penicilina a salvat sute de milioane de vieţi.

Penicilina se foloseşte astăzi fie injectabil (penicilina F), fie sub formă de pastile (penicilina V). Acest antibiotic are un spectru relativ restrâns, acţionând de obicei împotriva germenilor gram-pozitivi, cum sunt bacilul difteriei, gonococul, listeria, meningococul, pneumococul, stafilococul sau streptococul.

Astfel, penicilina se recomandă în tratamentul unor infecţii precum meningita, pneumonia, faringita, bronşita, amigdalita, endocardita bacteriană, sifilisul, blenoragia şi în reumatismul articular acut.

Cu toate acestea, în urma administrării necorespunzătoare, unele tulpini de bacterii au dezvoltat în prezent rezistenţă la penicilină. De aceea, este indicată realizarea unei antibiograme înainte de administrare.

Poate da reacţii alergice

Deşi chiar şi în doze mari penicilina are efecte adverse reduse, antibioticul poate declanşa uneori reacţii alergice grave la persoanele sensibile la betalactamine.

De aceea, se interzice administrarea în cazul lor, dar şi în cazul celor cu alte predispoziţii alergice. Printre efectele adverse posibile ale penicilinei se numără şi urticaria, febra, rareori inflamaţiile articulare, dermatita exfoliativă sau suprainfecţiile cu ciuperci de tipul Candida.

Penicilina trebuie administrată cu prudenţă persoanelor cu insuficienţă cardiacă şi celor cu intoleranţă gastrică, în cazul administrării orale. 

Specialistul nostru
Prof. dr. Ioan Fulga

Şeful Catedrei de Farmacologie
Universitatea de Medicină şi Farmacie „Carol Davila"


Tratamentul cu penicilină este indicat în infecţii cu microbi sensibili la acest antibiotic, cum este cazul cocilor gram-pozitivi, al celor gram-negativi şi al bacililor gram-pozitivi.

Penicilina este contraindicată doar atunci când există o alergie la penicilină. Atunci când penicilina este activă asupra unui microb, este medicamentul de primă alegere.

Sănătate



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite