Ce trebuie să ştii despre papilomavirusuri

0
Publicat:
Ultima actualizare:
O femeie se poate infecta cu HPV de mai multe ori în viaţă
O femeie se poate infecta cu HPV de mai multe ori în viaţă

Despre virusurile papiloma umane (HPV) se vorbeşte des mai ales din cauza implicării lor în apariţia cancerului de col uterin. Iată câteva dintre cele mai importante lucruri pe care ar trebui să le ştii despre HPV.

Infecţia cu virusurile papiloma umane este cea mai răspândită afecţiune cu transmitere sexuală. Forma umană a virusului are peste 100 de tulpini, ele putând afecta fie pielea, fie mucoasele. Unele virusuri dau leziuni benigne (precum verucile), altele evoluează spre cancer. Există peste 30 de virusuri papiloma umane transmisibile sexual, clasificate în tipuri cu risc crescut (oncogenice) sau scăzut.

Şi bărbaţii pot fi afectaţi

Mai mult de jumătate din cazurile de cancer penian sunt cauzate de virusurile papiloma umane, arată un studiu recent efectuat de cercetătorii spanioli. Se pare că aceste virusuri sunt implicate în 12 la sută din totalul cancerelor oro-faringiene la ambele sexe. De asemenea, infecţia cu HPV poate da cancer vulvar, anal sau vaginal.

Pot da negi genitali

Atât la bărbaţi, cât şi la femei, virusurile papiloma umane pot cauza apariţia negilor genitali. Aceştia se manifestă sub forma unor umflături mici, care dau usturime şi disconfort, însă, uneori, negii pot exista şi fără simptome sau sunt prea mici pentru a fi văzuţi.

Atunci când suprafaţa afectată de negi este mai mare, prezervativul nu asigură protecţie suficientă. Infecţia poate avea o perioadă de incubaţie mare, astfel pot trece şi câteva luni între momentul infectării cu HPV şi cel al apariţiei negilor.

Cancerul de col, cea mai gravă complicaţie

În 99,7 la sută din cazurile de cancer uterin, sunt implicate virusurile papiloma umane. După infectare, perioada de transformare în leziune canceroasă durează în jur de 10-15 ani. Totuşi, este posibil ca tranziţia spre malignitate să dureze numai doi ani. Vaccinul antiHPV creează protecţie temporară faţă de virus.

Care sunt tulpinile periculoase

Din cele peste 100 de tulpini de HPV, 15 sunt clasificate ca având risc de a produce leziuni canceroase. În Europa, în unul din două cazuri de cancer uterin, este implicată tulpina 16. Celelalte tulpini oncogene sunt 18 (20 la sută), tulpinile 31, 33, 45, 52, 58 şi 59 având o frecvenţă mai redusă. 70 la sută din cazurile de cancer de col uterin sunt produse de tulpinile 16 şi 18.

Testul Babeş-Papanicolau dă indicii privind infecţia

Testul Babeş-Papanicolau detectează existenţa celulelor maligne la nivelul colului uterin, înainte ca acestea să se transforme în cancer. Examenul constă în recoltarea cu ajutorul unei spatule a celulelor de pe suprafaţa colului uterin. Proba prelevată se analizează la microscop.

Dacă apar modificări suspecte ale celulelor, se efectuează colposcopia (examinare a colului cu ajutorul unui aparat special, dotat cu lupă şi cu o sursă de lumină). Diagnosticul clar se pune numai după efectuarea biopsiei. Medicii recomandă tuturor femeilor active sexual efectuarea anuală a testului Babeş-Papanicolau.

În unele cazuri, infecţia cu HPV este eliminată de sistemul imunitar în câteva luni.

Care sunt tulpinile periculoase

Din cele peste 100 de tulpini de HPV, 15 sunt clasificate ca având risc de a produce leziuni canceroase. În Europa, în unul din două cazuri de cancer uterin, este implicată tulpina 16. Celelalte tulpini oncogene sunt 18 (20 la sută), tulpinile 31, 33, 45, 52, 58 şi 59 având o frecvenţă mai redusă. 70 la sută din cazurile de cancer de col uterin sunt produse de tulpinile 16 şi 18.

Organismul le poate elimina

Nu întotdeauna infecţiile cu tulpini maligne de HPV evoluează spre cancer. Astfel, multe infecţii de acest tip sunt eliminate de sistemul imunitar la câteva luni după contractarea HPV. Administrarea anticoncepţionalelor orale, fumatul, sistemul imunitar slăbit şi stresul sunt câţiva dintre factorii care favorizează riscul de evoluţie canceroasă a infecţiei cu HPV.

Atenţie!

Prezervativul nu oferă protecţie totală faţă de infectarea cu HPV.

Specialistul nostru
Dr. Adriana Pistol
medic primar epidemiolog Centrul de Prevenire şi de Control al Bolilor Transmisibile

Dr. Adriana Pistol

Există peste 100 de tipuri cunoscute de HPV, împărţite în cele cu risc crescut (cauzatoare de cancer) şi cele cu risc scăzut. Au fost identificate 15 tulpini de HPV oncogene. Atât femeile mai tinere, cât şi cele mai în vârstă sunt expuse riscului de a dezvolta cancer de col uterin, ca o consecinţă a unei infecţii noi sau a unei reinfecţii cu unul dintre tipurile oncogene de HPV.

Prevenirea cancerului de col uterin se poate face prin vaccinare, care este măsura prin care se realizează stimularea sistemului imun. Astfel se asigură un grad mare de protecţie prin apariţia anticorpilor specifici împotriva tipurilor oncogene 16 şi 18 de HPV, frecvent implicate în producerea cancerului de col uterin.

Sănătate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite