Ce pastile de slăbit sunt recomandate

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Anul trecut a fost scoasă de pe piaţa europeană o categorie importantă de pastile antiobezitate, şi anume cele care conţineau sibutramină. În prezent, sunt recomandate doar cele pe bază de orlistat.

Dintre medicamentele prescrise de medici în tratamentul obezităţii, care, de ­altfel, erau şi decontate de ­Casa Naţională de Asigurări de Sănătate, a mai rămas doar orlistatul. Până în ianuarie anul trecut, principalul tratament medicamentos recomandat persoanelor cu un indice al masei corporale de peste 35 era sibutramina. Însă, în urma unor studii care au scos la iveală efecte secundare importante la nivelul sistemului nervos central, Agenţia Europeană a Medicamentului (EMEA) a impus retragerea de pe piaţă a medicamentelor ce aveau în compoziţie această substanţă.

Orlistatul împiedică metabolizarea grăsimilor

În prezent, atunci când nu se obţin rezultatele dorite prin dietă şi printr-un program riguros de exerciţii fizice, se prescrie orlistat. Acesta nu are efect asupra sistemului nervos central, acţio­nând local, la nivelul tubului digestiv. Rolul acestei substanţe este de a inhiba metabolismul grăsimilor, reducând ­astfel numărul de calorii asimilate în corp. În timpul tratamentului cu orlistat, se recomandă o dietă săracă în grăsimi. Dacă această regulă nu este respectată, există riscul unor tulburări gastrointestinale de tipul steatoreei (balonare, flatulenţă şi scaune uleioase frecvente), ba chiar al incontinenţei fecale.­

Inhibă ­asimilarea unor vitamine

În timpul tratamentului cu orlistat, este recomandată administrarea unor suplimente de vitamine şi de minerale. Acest lucru deoarece orlistatul inhibă absorbţia vitaminelor liposolubile, cum sunt vitaminele A, D, E şi K.

Specialistul nostru

Dr. Ana Maria Munteanu medic specialist endocrinolog Spitalul Militar Central

În caz de obezitate severă sau când deja au apărut comorbidităţile induse de obezitate, se recurge la medicamente sau la chirurgie. Singurul tratament utilizat în prezent este orlistatul, sibutramina fiind scoasă de pe piaţă de anul trecut, iar regenonul ­este un derivat de amfetamină, cu numeroase efecte adverse. Medicamentele de slăbit se indică ţinând cont de posibilele efecte adverse şi de contraindicaţii.

Sănătate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite