Ce efecte adverse are aspirina

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Cel mai des, aspirina este folosită pentru capacitatea sa de a scădea febra şi de  a combate durerile de intensitate slabă sau moderată. În unele cazuri însă, ea este contraindicată.

Acidul acetilsalicilic, substanţa activă din aspirină, combate cefaleea, durerile dentare, musculare sau reumatice, dar şi nevralgiile.

Mai citeşte şi:

Medicaţia „după ureche“, pericol pentru copii

De asemenea, atenuează inflamaţia în caz de poliartrită reumatoidă. Aspirina este prescrisă, în doze mici, persoanelor cu ischemie cardiacă, pentru a preveni apariţia infarctului sau a accidentului vascular cerebral. În unele cazuri, poate duce la arsuri gastrice, la dureri abdominale, la greaţă şi la vărsături, favorizând apariţia ulcerului gastric. De aceea, specialiştii recomandă aspirina tamponată, un amestec de acid acetilsalicilic şi de săruri de calciu.

Risc pentru copii

Medicamentele care conţin acid acetilsalicilic nu sunt indicate copiilor cu vârste sub 12 ani care suferă de viroze, din cauza riscului de apariţie a sindromului Reye, o boală rară, dar gravă (manifestată prin stări de ameţeală, de greaţă, vărsături, stare generală proastă).

În ce situaţii ­trebuie evitată

Aspirina este total contraindicată dacă ai gastrită sau ulcer, căci poate provoca hemoragie digestivă. Şi în cazul în care ai astm, alergii, hipersensibilitate la analgezice şi la antireumatice trebuie să renunţi la folosirea aspirinei.
De asemenea, gravidele trebuie să ştie că aspirina poate creşte riscul de sângerări dacă este administrată în apropierea naşterii.

Specialistul nostru

Prof. dr. Ioan Fulga
Şeful Catedrei de Farmacologie UMF „Carol Davila"

Aspirina are proprietăţi analgezice, antipiretice (câte 500 mg, echivalentul unei pastile, la ne­voie) şi antiinflamatoare (2-4 grame pe zi). De asemenea, protejează inima celor care suferă de cardiopatie ischemică postinfarct, dacă se administrează o pastilă pe zi. Cele mai frecvente şi mai grave reacţii adverse includ iritarea mucoasei gastrice a celor cu ulcer gastric şi duodenal, dar şi unele complicaţii (sângerări).

Sănătate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite