Ce beneficii aduce organismului hidrogenul sulfurat

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Considerat un gaz toxic, cu potenţial letal, hidrogenul sulfurat are roluri bine definite în organismul uman. Utilizat corect, el ar putea trata afecţiunile cardiovasculare şi nu numai.

Îi putem identifica prezenţa în aer cu uşurinţă după mirosul puternic de ouă stricate, la o concentraţie de 0,0047 părţi pe milion (ppm). La 500 ppm ne afectează capacitatea pulmonară şi ne sufocă, iar expunerea timp de cinci minute la o concentraţie de 800 ppm conduce la deces. Cu toate acestea, avem nevoie de o cantitate mică de hidrogen sulfurat pentru a supravieţui.

Ar putea creşte speranţa de viaţă

În cadrul unui studiu efectuat pe viermi paraziţi, o echipă de cercetători coordonată de profesorul doctor Mark B. Roth de la Universitatea din Washington a descoperit că expunerea la concentraţii reduse de hidrogen sulfurat ar putea creşte speranţa de viaţă. Potrivit specialiştilor, viermii care au fost expuşi zi de zi la hidrogen sulfurat au trăit cu 70 la sută mai mult decât cei care au fost privaţi de acest gaz.

Benefic pentru inimă

Cele mai recente studii care au vizat beneficiile hidrogenului sulfurat arată că organismul uman, mai precis vasele de sânge din tot corpul îşi menţin integritatea cu ajutorul acestui gaz. De fapt, vasele sanguine conţin o enzimă numită cystathionine-gamma-lyase care, la rândul ei, participă la producerea hidrogenului sulfurat în organism. Profesorul Rui Wang de la Universitatea Lakehead din Ontario a descoperit în urma unor experimente pe şoareci de laborator că, similar oxidului nitric (NO), hidrogenul sulfurat dilată vasele de sânge.

Hidrogenul sulfurat activează o serie de proteine, numite K ATP, care controlează circuitul ionilor de potasiu în celulele musculare netede. Acest circuit generează un curent electric ce limitează nivelul ionilor de calciu care ajung la celule, ceea ce are drept rezultat dilatarea vaselor sanguine şi relaxarea musculaturii.

Datorită acestor proprietăţi, hidrogenul sulfurat s-a dovedit eficient în reducerea tensiunii arteriale. Potrivit specialiştilor, una dintre cauzele hipertensiunii o reprezintă reducerea nivelului enzimelor care produc hidrogen sulfurat în organism odată cu înaintarea în vârstă.

Posibilă soluţie pentru problemele erectile

Deoarece dilată vasele sanguine din întreg corpul, hidrogenul sulfurat nu are efecte benefice doar în ­ceea ce priveşte sistemul cardiovascular, ci şi asupra celorlalte vase de sânge din organism. Un astfel de exemplu sunt vasele sanguine care străbat penisul şi care, atunci când sunt blocate, determină apariţia disfuncţiilor erectile. Potrivit specialiştilor, în viitor ar putea fi create tratamente echivalente cu Viagra, ­care să determine producerea de hidrogen sulfurat la nivelul vaselor peniene.

Specialistul nostru

Prof. dr. Dan Gaiţă Coordonator Naţional de Prevenţie Cardiovasculară Institutul de Boli ­Cardiovasculare Timişoara

Pentru că incidenţa hipertensiunii arteriale este atât de crescută, se investeşte foarte mult în descoperirea unor noi tratamente.

Utilizarea hidrogenului sulfurat ar putea fi o nouă cale terapeutică, deoarece, exact ca oxidul nitric, este un mediator care determină cascade de reacţii în lanţ ce permit dilatarea vaselor. Totuşi, această metodă este în stadiu experimental şi ar mai putea trece câţiva ani buni până când va deveni o terapie recomandată în hipertensiune.

Demonstrat

În concentraţii mici, hidrogenul sulfurat accelerează rata metabolismului.

image
Sănătate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite