Ce avantaje au noile statine

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Recomandate pentru reducerea nivelului colesterolului din sânge, statinele utilizate la ora actuală dau rezultate mai rapid şi sunt mai sigure, comparativ cu cele folosite în trecut.

Peste o treime din populaţia României are un nivel crescut al colesterolului, iar statinele sunt un element de bază în terapia persoanelor cu o astfel de problemă.

Aşadar, statinele sunt medicamentele ­cele mai utilizate pentru a preveni şi pentru a trata bolile de inimă, rolul acestora fiind de a reduce nivelul colesterolului „rău" din sânge, mai ales în cazul persoanelor care nu reuşesc să facă acest lucru prin ­dietă.

Totuşi, deşi aceste medicamente ­şi-au dovedit eficienţa chiar şi în cazul unui infarct miocardic, au apărut controverse în ceea ce priveşte reacţiile adverse ce pot apărea în urma administrării lor, multe persoane refuzând să mai urmeze tratamentul. De aceea, medicamentele din această clasă au fost îmbunătăţite, cele folosite la ora actuală având un efect mai puternic şi mai puţine efecte secundare.

Dau rezultate într-un timp scurt

Printre cele mai cunoscute tipuri de statine sunt simvastatina, atorvastatina şi rosuvastatina. Acesta din urmă este considerat a fi cea mai puternică statină, iar anul acesta a fost lansat şi la noi în ­ţară primul medicament generic ce conţine această substanţă. ­

Printr-un program larg de studii s-a dovedit faptul că, în 80 la sută din cazuri, tratamentul cu această statină asigură atingerea valorilor normale ale colesterolului după şase săptămâni de administrare. Medicamentul se eliberează numai cu prescripţie medicală şi este compensat cu 50 la ­sută, preţul acestuia fiind mai mic ­decât al celorlalte medicamente cu ­aceeaşi substanţă de bază.

Au mai puţine efecte secundare

Printre reacţiile adverse cauzate de administrarea incorectă a statinelor folosite în trecut se numărau insuficienţa renală, depresia, afectarea pulmonară, hepatică şi musculară. Specialiştii spun că singurul efect secundar ce poate apărea în urma administrării noilor statine este degradarea musculaturii striate (cea scheletică şi o parte din musculatura tubului digestiv).

Specialistul nostru
Prof. dr. Ioan Fulga

Şeful Catedrei
de Farmacologie
UMF „Carol Davila"

Indiferent de generaţia din care fac parte, statinele sunt nişte medicamente foarte eficace pentru controlul colesterolului „rău" şi pentru scăderea nivelului trigliceridelor. În plus, statinele sunt foarte bine suportate de organism.

Ceea ce pot ele să afecteze este musculatura striată. Iar această degradare a musculaturii striate poate fi evaluată prin controlul periodic al unei enzime din sânge, numită creatin fosfochinază. Dacă valorile acestei enzime sunt normale, nu există riscuri pentru sănătate.

Sănătate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite