Câtă încredere au românii în remediile alternative

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Sunt în general mai ieftine, puţin agresive şi dau rezultate bune în diverse afecţiuni. Totuşi, tendinţa de a înlocui tratamentul clasic cu remediile pe bază de plante este dusă uneori la extrem, fără a se ţine cont de riscuri.

Peste 70 la sută din populaţia lumii apelează la terapii alternative atunci când se confruntă cu o problemă de sănătate, arată o statistică realizată de Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS). În plus, potrivit studiilor realizate la noi în ţară, mai mult de un sfert din români apelează la serviciile medicale doar în situaţia unei boli grave, preferând în schimb tratamentele cu plante şi automedicaţia.

„Românii au tendinţa de a avea o încredere destul de mare în remediile naturiste, iar la acest aspect contribuie probabil şi reclamele de genul «m-am vindecat de cancer în stadiul terminal», lucru care de cele mai multe ori este greu de probat sau, mai bine zis, nu se oboseşte nimeni să îl probeze", spune Daniela Opriş, medic specialist medicină internă la Spitalul Clinic „Sf. Maria" din Bucureşti.

Sunt folosite pe principiul «rău n-au cum să facă»

Studii recente au arătat că majoritatea românilor care se tratează cu remedii din plante fac acest lucru din auzite, considerând în mod eronat că nu au cum să dăuneze. „Aceasta nu este cea mai bună atitudine, pentru că dozele indicate în pros­pecte nu sunt întotdeauna cele optime pentru a avea efectul terapeutic scontat. Numai medicul fitoterapeut poate stabili care sunt asocierile corecte, deoarece unele plante pot avea contraindicaţii ori efecte adverse. Deci şi în cazul acestor terapii trebuie să spunem NU automedicaţiei", recomandă Ruxandra Constantina, apifitoterapeut şi reflexoterapeut la Clinica MedAs din Bucureşti.

Nu trebuie să renunţăm la tratamentul clasic

Există situaţii în care încrederea în efectul acestor terapii este atât de mare încât, chiar şi atunci când este vorba de afecţiuni severe, se renunţă la tratamentul clasic sau nu se ţine cont de recomandarea unei intervenţii chirurgicale. Acesta este şi cazul Marcelei Moscu care, deşi suferă de ulcer, de varice, de afecţiuni hepatice şi de hipotiroidie, a renunţat la medicamente şi se tratează doar cu ceaiuri din plante. Motivul invocat este faptul că nu a observat o îmbunătăţire a stării de sănătate cu ajutorul medicamentelor clasice. În plus, Marcela Moscu a luat şi decizia de a nu repeta operaţiile de ulcer şi de varice recomandate.

„Cred că stomacul a fost afectat de medicamente şi, de aceea, am trecut la naturiste. Întâi am început doar cu ceaiuri, pentru că nu ştiam efectele. M-am tratat băbeşte, singură şi apoi am consultat şi un fitoterapeut. Nu m-am gândit că ar putea avea contraindicaţii şi am zis că ceaiurile nu au cum să facă rău. Legat de operaţia de varice, după şase luni ar fi trebuit să mă duc din nou să o fac, pentru că varicele au reapărut. Însă nu am făcut asta. Acum iau Rostopen şi folosesc un unguent", mărturiseşte Marcela Moscu.

Pe de altă parte, specialiştii nu recomandă în niciun caz renunţarea la tratamentul clasic, ci asocierea lui cu remedii naturiste. „Un aspect important este administrarea concomitentă a terapiei naturiste cu medicaţia alopată. Acum, doamna Moscu este pacienta mea şi, deşi în continuare nu doreşte să folosească decât medicamente pe bază de plante, le administrează în mod corect. În plus, a acceptat ideea că va trebui să facă operaţia pentru hipotiroidie", precizează Ruxandra Constantina.

Administrate corect, cu adevărat benefice

Vasilica Papadopol urmează, în paralel cu tratamentul cu insulină pentru diabet, mai multe tipuri de terapii alternative, pentru a preveni complicaţiile acestei boli, dar şi pentru a atenua simptomele altor afecţiuni, printre care reumatism, tulburări ale circulaţiei sanguine şi ale sistemului nervos. Astfel, în afară de ceaiuri şi de pastile pe bază de plante, ea face şi injecţii cu substanţe naturale pentru reumatism, precum şi reflexoterapie.

„Medicul fitoterapeut are grijă să îmi recomande numai remedii din plante care să fie compatibile cu tratamentul diabetului.Fac periodic reflexoterapie pentru hernia de disc pe care am avut-o în trecut, dar şi masaj pentru întreţinerea organismului. Desigur, în paralel, urmez tratamentul clasic cu insulină, câte trei injecţii pe zi. Tratamentele naturiste le fac pentru a preveni complicaţiile diabetului şi pentru menţinerea glicemiei la un nivel cât mai aproape de normal. Şi chiar dacă terapia este de mai lungă durată are rezultate bune. Mă simt bine şi sunt sigură că boala este ţinută sub control", mărturiseşte Vasilica Papadopol.

Renunţarea la tratamentele alopate în favoarea celor alternative poate avea urmări grave.

Analize, înainte de orice terapie

Chiar şi atunci când este vorba de remedii naturiste, acestea trebuie lua­te după ce s-a stabilit un diag­nostic pe baza analizelor medicale. „Terapiile alternative trebuie urmate în deplină cunoştinţă de cauză. Spun asta deoarece am avut pacienţi cărora li s-a oprit tratamentul alopat pentru a continua cu un remediu naturist, iar rezultatele au fost dezastruoase", spune Daniela Opriş.

Atenţie: Remediile din plante pot interacţiona cu medicamentele, dacă nu sunt luate corect.

Sănătate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite