Cât apelează românii la nutriţionist pentru a slăbi?

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Numărul celor care apelează la nutriţionişti pentru a scăpa de kilogramele în plus a crescut în ultimii ani. Însă, de obicei, românii cer ajutorul medicilor abia după ce constată că reţetele de cură de slăbire luate de pe internet sau recomandate de prieteni nu dau rezultate.

Pentru prea mulţi români, dietele de slăbit sunt precum hainele. Ieri a fost la modă supa de varză, astăzi se poartă Atkins, iar mâine - Montignac (regimul disociat). Le pun în aplicare, suferă o săptămână - o lună, reuşesc să slăbească, dar, după ce revin la stilul de viaţă obişnuit, constată cu stupoare că silueta se rotunjeşte din nou, ba chiar mai mult decât înainte de cură. Încearcă o alta. Acelaşi rezultat. Până când apelează, ca o ultimă soluţie, la un nutriţionist.

Majoritatea românilor care cer ajutorul medicilor pentru a slăbi parcurg acest traseu sinuos. „Din experienţa clinică, aş spune că 85% din pacienţi ajung la nutriţionist abia după ce au încercat tot soiul de diete şi au constatat că nu sunt eficiente", spune dr. Adrian Copcea, medic specialist diabet, boli metabolice şi nutriţie la Clinica „Asteco" din Cluj-Napoca. Aspectul pozitiv este că, în ultimii ani, tot mai mulţi români care vor să scape de kilograme merg la nutriţionist. „Numărul pacienţilor mei s-a dublat faţă de acum 5-6 ani, însă tendinţa aceasta există mai puţin în oraşele mici şi în zonele rurale. În conti­nuare pot spune că, per ansamblu, cultura nutriţională este precară în România, motiv pentru care şi sănătatea este precară", spune prof. dr. Nicolae Hâncu, preşedintele onorific al Federaţiei Române de Diabet, Nutriţie şi Boli Metabolice.

De ce sunt mai eficiente dietele individualizate?

Răspunsul la această întrebare poate fi rezumat astfel: pentru că te învaţă să-ţi însuşeşti un nou stil de viaţă. Un stil de viaţă care presupune o alimentaţie sănătoasă, cu program regulat de mese, un aport optim de apă şi mai multă mişcare. Toate acestea fac parte din recomandările oferite de nutriţionişti, în cadrul unor programe de slăbit individualizate. Spre deosebire de „dietele-minune", general-valabile, cele individualizate se întocmesc ţinând cont de starea de sănătate a fiecăruia, de tratamentele pe care le urmează, de preferinţele culinare, de cât de activă este persoana respectivă şi de programul său. Cătălina a reuşit să scape de şase kilograme cu ajutorul nutriţio­nistului.

Ruxandra spune că nutriţionistul a învăţat-o să adopte un stil de viaţă mai sănătos



„M-a învăţat ce şi cum să mănânc şi cât de importantă este apa", povesteşte Cătălina, care urmează acum o dietă de întreţinere. Deşi are voie să mănânce în cantităţi mici alimentele „interzise", nu a mai luat în greutate. „Înainte mâncam numai salate şi iaurt, dar continuam să mă îngraş. Cred că dieta dată de nutriţionist mi-a schimbat metabolismul", mai spune ea. Ruxandra a mers la nutriţionist în urmă cu doi ani şi jumătate şi a slăbit 15 kg urmând sfaturile lui. „Regimul nu a fost prea restrictiv, puteam mânca trei mese pe zi şi două gustări. M-am obişnuit să mănânc dimineaţa şi să renunţ la gustările de la două noaptea. Nutri­ţionistul m-a învăţat practic să am un alt stil de viaţă", povesteşte Ruxandra.

Bolile trebuie luate în calcul

Problemele medicale impun anumite reguli de nutriţie de care depinde sănătatea şi chiar viaţa unei persoane. „În cazul diabeticilor insulinodependenţi, de exemplu, dieta trebuie adaptată foarte strict tratamentului. De aceea, întotdeauna trebuie să se investigheze starea de sănătate înainte de a urma orice tip de dietă", explică medicul nutriţionist Adrian Copcea.

„Mi s-a recomandat mai întâi să fac câteva analize: glicemie, trigliceride, colesterol şi să măsor tensiunea arterială. Apoi am completat şi semnat un formular privind bolile de care sufăr", îşi aminteşte Cătălina. Chiar dacă persoana care apelează la medic pentru a slăbi nu are probleme de sănătate, regimul alimentar pe care-l urmează nu este niciodată foarte drastic. El este moderat hipocaloric şi echilibrat în nutrienţi, astfel încât să nu pună sănătatea în pericol, precum o fac majoritatea curelor restrictive.

În spatele obiceiurilor alimentare nesănătoase care

duc la acumularea de kilograme se află de multe ori o problemă emoţională. În aceste cazuri, simpla schimbare a modului în care ne hrănim nu va rezolva problema de greutate. Problemele emoţionale trebuie identificate şi soluţionate. „O pacientă îmi spunea că bănuieşte că s-a îngrăşat pe fondul stresului cauzat de unele probleme cu copilul. În acest caz, era absolut necesar să o îndrum către un psiholog. Altfel, dieta recomandată de mine nu ar fi dat rezultate", spune prof. dr. Nicolae Hâncu .

Multe persoane mănâncă pentru a se linişti, pentru a reduce stresul şi frustrările ori pentru a „acoperi" un gol interior. „Pentru a slăbi, este necesar să-ţi rezolvi mai întâi problemele emoţionale şi să redevii fericit fără mâncare. Poţi ţine uşor dieta propusă de nutriţionist dacă eşti fericit. În lupta cu kilogramele, deseori trebuie îmbinaţi trei factori, deopotrivă de importanţi: dieta, psihoterapia şi exerciţiile fizice", este de părere Mihaela Popa, psiholog la centrul de psihologie şi dezvoltare personală Body Mind Spirit.

Atenţie cui ceri consiliere!

În România, nutriţionişti pot fi şi persoanele fără pregătire medicală (numiţi consultanţi în nutriţie), pentru că nu există reglementări stricte în acest sens. Specialiştii în diabet, boli metabolice şi nutriţie sunt cel mai în măsură să recomande diete de slăbit. Însă, de obicei, cel puţin în spitalele publice, ei tratează persoane cu boli metabolice care au nevoie de regim alimentar. „Este important ca specialistul la care mergeţi să fie cel puţin medic", atrage atenţia dr. Adrian Copcea .

Costuri: Şedinţele de consiliere nutriţională nu sunt decontate de CNAS. Ele costă, în medie, între 60 şi 100 de lei.
 

image
Sănătate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite