Care sunt markerii anemiei

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Testul de sânge poate arăta lipsa fierului din corp
Testul de sânge poate arăta lipsa fierului din corp

Te simți slăbit, ești lipsit de energie, iar atunci când te ridici de pe scaun simți că se învârte camera cu tine? Este posibil să suferi de anemie. Iată cum o poți depista.

Anemia apare din cauza scăderii sub valorile normale a nivelului hemoglobinei (substanță care dă culoarea roșie sângelui) și a hematocritului. Hemoglobina este o proteină complexă (care conține fier), ce intră în compoziția globulelor roșii din sânge numite hematii sau eritrocite.

Hematocritul reprezintă masa de globule roșii dintr-un anumit volum de sânge. În general, modificarea nivelului de hemoglobină poate ascunde hemoragii interne, probleme digestive sau afecțiuni ale ficatului. Prin urmare, anemia este considerată, mai degrabă, un simptom de boală, decât o boală în sine.

Carența de fier, principala cauză

În cele mai multe cazuri, anemia apare pe fondul lipsei fierului din organism. Absorbția lentă a fierului poate apărea din cauza unei boli intestinale (de exemplu, boala celiacă), dietei sărace în alimente care conțin acest mineral sau menstruației abundente.

Însă nu doar carența de fier cauzează anemie, ci și lipsa a două vitamine, B12 și B9 (numită și acidul folic, care stimulează producerea de globule roșii). De asemenea, anemia mai poate apărea și din cauza hemoragiilor repetate cauzate de ulcer, din cauza sângerărilor nazale sau hemoroizilor.

Hemoglobina, primul indicator

Diagnosticul de anemie se stabilește prin realizarea unei hemoleucograme. Aceasta cuprinde hemoglobina, numărul de hematii (poate fi scăzut, normal sau crescut, în funcție de vechimea anemiei) și hematocritul. De asemenea, se mai pot măsura numărul de trombocite, trombocitocritul și volumul trombocitar mediu.

Pentru a stabili tipul de anemie, se recomandă și examinarea frotiului de sânge, prin care se investighează morfologia celulelor sanguine, cantitatea de hemoglobină din hematii și numărul de leucocite și de trombocite din sânge.

Sănătate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite