Care sunt indicaţiile serului fiziologic

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Folosit frecvent în scopul administrării injectabile a unor medicamente, serul fiziologic mai are şi alte întrebuinţări, putând fi utilizat şi în scop estetic.

Serul fiziologic este alcătuit din apă distilată şi din clorură de sodiu, iar printre cele mai cunoscute indicaţii terapeutice ale acestei substanţe se numără folosirea lui ca diluant pentru administrarea injectabilă a unor tratamente.

În afară de întrebuinţarea medicală, serul fiziologic poate fi folosit pentru igiena zilnică a ochilor şi nasului bebeluşilor. Pentru igiena ochilor nou-născuţilor, se îmbibă o bucată de tifon steril în ser fiziologic şi se şterg pleoapele dinspre nas spre exterior, pentru a se evita dispersarea unei eventuale infecţii.

Pentru nas, se ţine capul copilului uşor aplecat pe spate, se pun câteva picături de ser într-o nară, ţinând copilul astfel câteva secunde. Se repetă apoi pentru cealaltă nară. Dacă micuţul are nasul înfundat, se extrag cu o pompiţă secreţiile amestecate cu ser.

Se foloseşte şi la ­implanturi mamare

Serul fiziologic este întrebuinţat şi la fabricarea implanturilor mamare. Avantajul acestui tip de implant este că, în cazul în care se sparge, serul fiziologic este absorbit de organism fără riscuri pentru sănătate, după care este eliminat prin urină.

Ce precauţii impune

Administrarea medicamentoasă a serului fiziologic necesită unele precauţii în caz de insuficienţă cardiacă congestivă, edeme periferice sau de edem pulmonar, precum şi în caz de afectare a funcţiei renale. Ca reacţie adversă, administrarea intravenoasă poate da un dezechilibru electrolitic din cauza aportului de sodiu sau de clor.

Specialistul nostru
Prof. dr. Ioan Fulga
Şeful Catedrei de Farmacologie Universitatea de Medicină şi Farmacie „Carol Davila"

image

Serul fiziologic este o substanţă apoasă de clorură de sodiu în concentraţie de 0,9%. Această concentraţie face ca soluţia să aibă aceeaşi osmolaritate cu mediul intern al organismului.

De aceea, este foarte bine suportată de organism, atât în administrare intramusculară sau subcutanată, cât şi în administrare intravenoasă. Serul fiziologic se foloseşte ca solvent pentru administrarea multor medicamente (injecţii intramusculare, subcutanate, intravenoase, perfuzii etc.).

Sănătate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite