Care sunt cauzele infecţiilor urinare?

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Cistita este cea mai răspândită infecţie urinară, afectând mai  ales femeile
Cistita este cea mai răspândită infecţie urinară, afectând mai ales femeile

Sunt pe locul al doilea în topul celor mai frecvente tipuri de infecţii după răceală şi afectează milioane de persoane din întreaga lume, cu precădere femeile.

În medie, una din cinci femei şi unul din zece bărbaţi suferă de infecţii ale tractului urinar. Predispoziţia femeilor este dată de anatomia aparatului urinar, diferită de cea a bărbatului.

Astfel, uretra, canalul prin care se elimină urina, este mai scurtă la femei decât la bărbaţi, facilitând contaminarea vezicii urinare cu bacterii. La femei, acest tip de infecţii predomină în tinereţe, iar în cazul bărbaţilor sunt mai frecvente după 40 de ani.

Au localizări diferite

În funcţie de localizarea bacteriilor patogene, există trei tipuri de infecţii urinare. Primul tip este cistita, cel mai întâlnit, şi afectează aproape în totalitate femei­le.

Este vorba despre o inflamare a vezicii urinare, provocată de proliferarea bacteriilor intestinale de tipul Escherichia coli. Acestea se găsesc cu preponderenţă în zona anusului, iar din cauza anatomiei feminine, pot ajunge cu uşurinţă la nivelul uretrei, pe unde pot pătrunde în tractul urinar.

Pot fi cauzate de infecţii sexuale

Cel de-al doilea tip de infecţie urinară este uretrita şi apare atunci când agenţii patogeni nu trec de uretră. De cele mai multe ori, uretrita este cauzată de o infecţie cu transmitere sexuală şi este mai frecventă în rândul bărbaţilor. Cele mai comune cauze ale acestui tip de infecţie sunt chlamydia şi bacteriile responsabile cu instalarea gonoreei (gonococii).

Pielonefrita, o formă mai gravă de infecţie urinară, reprezintă inflamaţia bazinetului (segment al canalului excretor al rinichiului) şi rinichilor. Aceasta apare, de regulă, în urma infecţiei cu o bacterie, de cele mai multe ori fiind o complicaţie a cistitei netratate sau tratate incorect.

Frecvenţă: Cele mai întâlnite infecţii dobândite în spitale se localizează la nivelul tractului urinar.

Cum le recunoşti

- Ai usturimi sau senzaţie de arsură atunci când urinezi.
- Îţi simţi vezica mereu plină şi mergi frecvent la toaletă.
- Urina este tulbure şi are un miros puternic.
- Ai febră şi frisoane.
- Ai dureri localizate la nivelul spatelui, imediat sub coaste (dureri de rinichi).

Specialistul nostru
Prof. Dr. Petrişor Geavlete
medic primar urologie Spitalul Clinic de Urgenţă „Sf. Ioan"

Prof. Dr. Petrişor Geavlete

Cea mai frecventă formă de infecţie urinară este cistita. Aceasta apare mult mai des la femei, fiind favorizată de structura anatomică, dar şi de cauze imunologice şi endocrine. La bărbat sunt mai frecvente infecţiile prostatei, ale testiculului şi epididimului.

Cele ale rinichiului pot fi determinate de diferite afecţiuni renale. Infecţiile urinare sunt favorizate de deficite imune, de diabet, de carenţe proteice şi vitaminice, de boli digestive sau de afecţiuni genitale.

Aparat urinar
Sănătate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite