Când este nevoie să luăm vitamina D

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Vitamina D sub formă  de picături  se administrează bebeluşilor pentru  a preveni rahitismul
Vitamina D sub formă de picături se administrează bebeluşilor pentru a preveni rahitismul

În lipsa ­vitaminei D, calciul nu se fixează la nivelul oaselor. Dar, mai mult decât atât, deficitul de vitamina D este asociat şi cu apariţia depresiei, a obezităţii şi a maladiei Alzheimer. 

Vitamina D, cunoscută şi sub numele de „vitamina soarelui", este singura vitamină sintetizată de corpul uman prin expunerea pielii la radiaţiile ultraviolete. Este cunoscută fiindcă fixează calciul în oase, dar, în egală măsură este implicată şi în alte procese care protejează sănătatea organismului. De exemplu, o cantitate optimă de vitamina D în organism asigură şi o imunitate bună, prevenind apariţia inflamaţiilor. Aşa se explică faptul că iarna, când ne expunem mai puţin la soare, suferim mai des de­ răceli. De asemenea, studiile au arătat că un nivel scăzut de vitamina D determină glanda tiroidă să secrete hormoni în exces, favorizând instalarea depresiei. În plus, carenţa de vitamina D determină crize de tetanie, afecţiune manifestată prin spasme la nivelul mâinilor, picioarelor şi laringelui. După vârsta de 45 de ani, vitamina D limitează pierderile osoase date de osteoporoză.

Combate rahitismul copiilor

Femeile însărcinate trebuie să ia suplimente de vitamina D în ultimul trimestru de sarcină. În egală măsură, la copiii cu vârste de până la doi ani, carenţa duce la apariţia rahitismului, boală manifestată prin întârzierea închiderii fontanelei frontale (a oaselor craniene de deasupra frunţii) şi prin proeminenţa oaselor parietale (laterale). Ulterior se observă evazarea coastelor, defecte ale coloanei vertebrale precum cifozele şi scoliozele şi deformarea oaselor picioarelor în X sau sub formă de paranteze. Specialiştii recomandă administrarea de 400 U.I. de vitamina D zilnic, începând cu ziua a 14-a de viaţă, ­până la 18 luni.

Specialistul nostru

Prof. dr. Ioan Fulga
Şeful Catedrei de Farmacologie UMF „Carol Davila"

În caz de tetanie şi de osteoporoză, vitamina D acţionează prin creşterea cantităţii de calciu din organism: sporeşte absorbţia intestinală a calciului şi scade eliminarea renală a acestuia. Ca orice componentă normală a organismului, vitamina D din suplimente este bine suportată de organism. În doze mari însă, poate determina hipercalcemie (creşterea concentraţiei calciului în sânge peste limitele normale). Dacă hipercalcemia este de lungă durată, apar manifestări clinice, inclusiv depuneri anormale de calciu sub formă de pietre la rinichi.

Sănătate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite