Când este necesară artroscopia

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Leziunile articulare cauzate de traumatisme sau de bolile degenerative de tipul artrozei pot fi diagnosticate, dar şi tratate cu ajutorul artroscopiei. Intervenţia permite vizualizarea interiorului articulaţiilor.

Imagistica prin rezonanţă magnetică (IRM) este prima metodă de diagnostic recomandată de ortopezi când există suspiciunea de leziune articulară. Uneori ­însă, IRM-ul nu arată nicio modificare la nivel articular, deşi persoana acuză dureri. În asemenea cazuri, până în anii '90, era necesară deschiderea articulaţiei pe cale chirurgicală. Acum, există posibilitatea de a efectua o artroscopie pentru un diagnostic cert.

Ea este tot o intervenţie chirurgicală, care se efectuează în blocul operator, sub anestezie regională sau generală (la indicaţia medicului), dar de amploare mult mai mică, deci mai puţin traumatizantă. Artroscopul, dispozitivul utilizat, este un endoscop format dintr-un tub cu fibră optică, prevăzut cu o cameră video în capăt şi cu un fascicul luminos. El se introduce în articulaţie ­printr-o incizie, iar imaginile pe care le captează sunt transpuse pe un monitor care permite medicului să se ghideze în articulaţie.

Permite o ­recuperare mai rapidă

Cu acelaşi artroscop, căruia i se ataşează instrumente chirurgicale, pot fi tratate leziunile articulare. Această procedură este utilizată tot mai mult în detrimentul celei clasice, întrucât articulaţia nu trebuie deschisă în totalitate şi inciziile au dimensiuni foarte mici, reducând de trei-patru ori timpul de recuperare. Intervenţia se realizează în ambulator şi este decontată de Casa Naţională de Asigurări de Sănătate. Însă anumite implanturi pentru tratamentul artroscopic al afecţiunilor articulare nu sunt decontate.

Nu este lipsită de riscuri

Ca orice intervenţie chirurgicală, şi artroscopia implică anumite riscuri. Pe lângă accidentele care pot apărea în urma anesteziei, există risc de infecţii intraarticulare sau pot fi lezate vase şi nervi în timpul procedurii. Totuşi, riscurile şi complicaţiile apar mult mai rar decât atunci când se apelează la chirurgia clasică.

Specialistul nostru

Dr. Gheorghe Popescu
medic primar ortopedie Spitalul de Urgenţă „Floreasca", Bucureşti

Artroscopia permite diagnosticarea cu mare acurateţe a leziu­nilor intraarticulare şi, totodată, este o metodă de rezolvare excepţională a multor afecţiuni articulare. Ea permite o integrare socioprofesională rapidă, spre deosebire de intervenţia chirurgicală clasică. De exemplu, în cazul unei rupturi de menisc, pacientul pleacă din spital călcând pe picior. Dacă operaţia este simplă, el vine dimineaţa, iar după-amiaza poate merge acasă.

Sănătate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite